Categories
Artikkelit

City kurkottaa taivaalle

Koulutalon omistajat haluavat vähintään kahdeksankerroksisen talon Kauppakadun ja Valtakadun kulmaan. Naapuri ei lämpene tornitalolle.

Ilpo Leskinen

LAPPEENRANTA. Koulutalon omistajilla on esitys valmiina City-korttelin kehittämiseksi. Kauppakadun ja Valtakadun kulmaan on saatava vähintään kahdeksankerroksinen talo nykyisen tilalle.

Koulutalon hallituksen jäsen, kauppaneuvos Risto Kiljunen muistuttaa tontin sijaitsevan keskustan parhaalla paikalla. Talon on oltava sen mukainen.

-Lappeenrannan keskusta on saatava keskustan näköiseksi. Taloja pitää rakentaa ylöspäin. Vain tällä ajattelulla keskusta vetää puoleensa.

Kiljunen korostaa, että hyvin suunniteltu korkea rakennus ei kilpaile Lappeen kirkon kanssa vaan antaa ryhtiä maisemaan.

-Kapeat, korkeat talot antavat ilmavamman vaikutelman kuin matala muurimainen rakentaminen, jollaista keskustasta löytyy, erityisesti Koulukadulta.

Jatke Oy:n aluejohtaja Jari Salonen edustaa Koulutaloa ja osin Lappeenrannan Liiketaloa City-korttelin kaavaneuvotteluissa.

Salosen mukaan kerrostavoitetta ei ole lukkoonlyöty. Asiaan vaikuttaa se, paljonko Koulutalon tontille saadaan rakennusoikeutta ja mistä kohtaa löytyy liiketaloudellinen ja kaupunkikuvallinen kompromissi.

-Jos Lappeenrannan keskustasta halutaan elävä läpi vuorokauden, tarvitaan riittävästi työpaikkoja ja riittävästi asuntoja. Silloin ihmisiä on koko ajan paikalla, Salonen sanoo.

Koulutalon suurimmat omistajat ovat Lappeenrannan ortodoksinen seurakunta sekä Tuuliaisen säätiö.

Koulutalon naapuri ei lämpene tornitalolle.

Sampo-pankin ja Suomalaisen kirjakaupan talon omistaa lahtelainen Ecume-kiinteistöyhtiö. Sen toimitusjohtaja Heikki Vaahto pitää City-korttelia herkkänä paikkana. City-käytävän hän haluaa säilyttää ulkoilmakäytävänä.

-On totta, että keskustaa voi pitää vaatimattomana. Silti nykyisiä rakennuksia on kunnioitettava, esimerkkinä Etelä-Karjalan säästöpankin talo. Korkea hammas korttelin nurkalla ei tätä tekisi.

Vaahdon mukaan keskustaa ei pystytä radikaalisti uusimaan. Tulevaisuus eletään pitkälti nykyisten rakennusten kanssa.

Ecumen talo on verraten uusi ja hyvässä kunnossa. Se halutaan säilyttää. Vaahto kertoo, että muut tavoitteet ovat vielä auki.

Lappeenrannan tekninen johtaja Jussi Salo ei tässä vaiheessa ota kantaa Koulutalon omistajien toiveisiin.

City-korttelin kiinteistömassaa ja kaupunkikuvaa on Salon mukaan tarkasteltava kokonaisuutena. Kaupunkikuvaa on katsottava myös ympärillä olevien kortteleiden kannalta.

Vuodentakaisen arkkitehtikilpailun pohjalta Salo arvioi, että City-korttelissa on mahdollisuuksia kerroslukumäärien kasvattamiseen.

Suunnitelmia tutkitaan 3D-mallin avulla, jolloin niitä katsotan useasta perspektiivistä ja osana ympäristöä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen