Hallikaupalla ja lennoilla kytkös

Lappeenranta halusi rahoittaa käräjille vieneellä kaupalla lentoliikennettä.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Käräjille päätyneellä kansainvälisen NREP-kiinteistösijoittajan hallikaupalla Mustolassa 2008 oli yhteys Lappeenrannan lentoliikenteen kehittämiseen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa todistajina keskiviikkona ja torstaina kuullut Geodis Wilson Finland- eli GWF-yhtiön edustajat kertoivat, että kaupunki halusi käyttää 13 miljoonan euron halli- ja maakaupasta saatuja varoja kaupungin lentoliikennehankkeisiin.

GWF:n edustajille asiasta kertoi elinkeinoyhtiön silloinen toimitusjohtaja Tom Hultin muun muassa rapujuhlilla syksyllä 2007.

Fly Lappeenranta -lentoyhtiö perustettiin vuoden 2007 lopulla kaupungin tuella säilyttämään Lappeenranta—Helsinki-reittiliikenne, ja toiminta alkoi tammikuussa 2008. Kun NREP-kauppa solmittiin huhtikuussa 2008, Fly Lappeenranta oli jo rahapulassa.

NREP vaatii Lappeenrannan kaupungilta ja sen elinkeinoyhtiön tytäryhtiöltä Lappeenranta Free Zonelta LFZ:ltä 3,1 miljoonan euron hinnanalennusta tai vahingonkorvausta.

NREP:n perusteesi on, että kaupunki pimitti kaupanteon aikaan tiedon Mustolan hallien päävuokralaisensa GWF:n irtisanoutumisesta sekä kaupungin GWF:lle maksamasta vuokratuesta, jolla irtisanoutumista peiteltiin NREP:ltä. Kaupunki kiistää väitteet.

NREP teki hallikaupan olettaen 1990-luvulta lähtien Mustolassa olleen GWF:n jatkavan vuokralaisena. Kansainvälinen ja vakavarainen vuokralainen oli NREP:n mukaan olennainen syy hallikaupan syntymiseen.

Pitkäksi venyneet kauppaneuvottelut NREP:n kanssa olivat alkaneet keväällä 2007. Pian sen jälkeen, kesäkuussa 2007, GWF irtisanoi vuokrasopimuksen ja muutoinkin kertoi aikeistaan lähteä Mustolasta.

GWF oli menettänyt kesällä 2007 oman vuokralaisensa Bridgestone-rengasyhtiön eikä uutta löytynyt. Yhtiö ei halunnut maksaa tyhjistä halleista.

Kaupunki ei hyväksynyt GWF:n irtisanomisilmoitusta. Esimerkiksi LFZ:n silloisen toimitusjohtajan Markku Muhosen viestissä GWF:lle todettiin, että irtisanomisaikoja ei voinut noudattaa muun muassa vireillä olevan NREP-kaupan takia.

GWF:n mukaan se joutui outoon välikäteen ja roikkumaan tahtomattaan Mustolassa. Kuukausien riitelyn jälkeen keväällä 2008, juuri ennen NREP-kauppaa, kaupunki lupasi GWF:lle maksaa puolet sen vuokrista, jotta GWF pysyisi Mustolassa NREP-kaupan yli.

NREP kertoi kuulleensa tukiaisista vasta kaupan jälkeen. Tieto olisi saattanut jopa estää koko kaupan tai alentanut kauppahintaa.

— Jos julkisyhteisö tällaisella pöydänaluskaupalla hoitaa asioita, se on törkeää kaikin puolin. Ainut tarkoitus oli peitellä jälkiä, totesi GWF:n sijoitusjohtaja Jussi Thusberg.

Hultinin todistajalausunnon mukaan NREP tiesi etukäteen subventioista. Sen sijaan Muhonen totesi oikeudessa, että ainakaan hän ei kertonut vuokrasubventiosta NREP:lle.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara