Rissanen kelpaa määräaikaiseksi

Teatteri Imatran vaikea löytää vakituinen johtaja

Imatra. Imatra ei löytänyt uutta vakinaista teatterinjohtajaa 18 hakeneen joukosta. Määräaikaisena johtajana jatkaa Timo Rissanen, mikäli sivistyslautakunta niin tiistaina päättää ja neuvottelut Rissasen kanssa johtavat sopimukseen. Rissanen on ilmoittanut olevansa käytettävissä Imatralla vaikka ”vähän pidempäänkin”, minkä hän tarkentaa ainakin vuodeksi.

Soveltuvia ja kokeneita hakijoita oli, mutta juuri sopivaa ei löytynyt. Timo Rissaselta puuttui korkeakoulututkinto, jota edellytettiin.

— Pätevyyden voi hankkia monella tavalla, ja Rissasella on laaja-alainen teatterikokemus sekä hyvät kontaktit, joita pieni teatteri tarvitsee, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pia Rantanen (kok.) sanoo.

Sivistyslautakunta voi myös päättää laittaa viran uuteen hakuun. Rantanen ei näe siitä koituvan mitään lisäarvoa. Hän tietää lautakunnan laajasti kannattavan Rissasen määräaikaisuuden jatkamista.

— Niin sanottuja vanhoja hautakivisopimuksia tuntuu olevan enää aika harvalla teatterilla. Imatra on pieni talo, jossa on isot haasteet. Edellytämme vahvaa talousosaamista sekä operatiiviseen toimintaan osallistumista, eikä sellaisia johtajia kasva ihan joka oksalla, Rantanen lisää.

Töitä on Rissasella sovittuna jo moniaalle. Silti hän on sitoutunut Imatralle.

— Kun minua pyydettiin jatkamaan määräaikaisena, sitä lähden nyt sitten tekemään.

Pian tulee ensi-iltaan Rissasen ohjaama kesäteatteriesitys Kyminlinnassa. Sen jälkeen syksyn ensi-illat pitävät hänet tiiviisti Imatralla joulukuulle asti. Heinäkuussa alkavat syksyn ensimmäisen ensi-illan harjoitukset. Myöhemmin syksyllä Rissanen sekä ohjaa että näyttelee musikaalissa Forever Plaid.

Tammikuussa häntä kutsuu Helsingissä Aleksanterin teatteri, ja ensi kesä kuluu Porissa Kirjurinluodon kesäteatterissa. Myös vuodelle 2014 Rissasta on jo kyselty.

Tällä hetkellä Rissasen sopimus Imatralla on voimassa kesäkuun loppuun.

— Teatterin osavuosikatsaus näytti hyvältä. Yritän satsata siihen, mikä on tärkeintä: että menokuri pysyy budjetin rajoissa. Olen tehnyt myös aikataulumuutoksia niin, että jo kesäteatterin aikaan aletaan harjoitella syksyn ensimmäistä ensi-iltaa, jotta se saadaan pidettyä aikaisemmin.

Näin tulee mahdolliseksi pyörittää kahta näytelmää samaan aikaan, sekä marraskuun alussa alkavaa lastennäytelmää Tontut suutareina että musikaalia.

Siinä tarvitaan tietynlaisia lavastusratkaisuja.

— Ongelma on, ettei teatterilla ole sivu- ja takatiloja. Kahden näytelmän lavastusten vaihto on suunniteltava niin, että toisen kulissit saadaan aina vietyä jonnekin toisen tieltä.

Näytelmät ovat Imatralla ohjelmistossa vain puolitoista kuukautta. Se asettaa kovan haasteen markkinoinnille, kun lyhyessä ajassa on saatava tieto kulkemaan mahdollisimman tehokkaasti. Rissanen toivoo voivansa pidentää sesonkia.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Teatteri Imatraan etsitään työrauhaa palkkaamalla Timo Rissanen edelleen määräaikaiseksi johtajaksi.

Yritän satsata siihen, mikä on tärkeintä: että menokuri pysyy budjetin rajoissa.

Timo Rissanen

Kirjoittaja:
Sari Pullinen