Categories
Artikkelit

Sarviniemen rakennuslupavalitus nurin

Taipalsaari. Sarviniemeen suunnitellut loma-asunnot eivät olleet kaavan mukaisia. Näin totesi Kouvolan hallinto-oikeus, kun se hylkäsi Saimaa Spirit Oy:n valitukset evätyistä rakennusluvista.Yhtiö haki 2011 lupia 13 loma-asunnolle Taipalsaaren Sarviniemessä. Kunta ei myöntänyt, koska piti rakennuksia kaavan vastaisina.Alueella on voimassa vanha rantakaava, joka mahdollistaa loma-asunnot.Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, koska esitetty jätevesijärjestelmä on sen mielestä ranta-asemakaavan vastainen. Hakemuksessa ei myöskään osoitettu, että jätevedet voitaisiin hoitaa ilman ympäristöhaittoja.Rakennusten jätevedet oli tarkoitus kerätä kahteen umpikaivoon. Oikeus laskeskeli, että oletetuilla käyttäjämäärillä säiliöt täyttyisivät viikossa. Kaavassa edellytetään vesivessojen yhdistämistä keskitettyyn viemäriverkkoon.Kunta perusteli lupien hylkäämistä monella tavalla, muun muassa saimaannorppien rauhalla. Oikeus arvioi, että jätevesiasiaa lukuun ottamatta muut perusteet eivät olleet pitäviä.Saimaa Spirit osti Sarviniemen alueen Lomaliitolta ja Tornatorilta 2008. Aiemmin alueella oli toiminut lomakylä.Yhtiö valmisteli Saimaan rannalle laajaa loma-asutusta, ja alueelle piti myös tulla ne loma-asuntomessut, jotka juuri alkoivat Lappeenrannassa.Taipalsaaren valtuusto ehti jo hyväksyä Sarviniemen kaavan. ELY-keskus kuitenkin asettui poikkiteloin: sen mielestä luontoselvitykset olivat puutteelliset.ELYn päätös vei Sarviniemestä loma-asuntomessut. Kaavan uudistamiseenkaan ei ole enää löytynyt halua: nyt alueella eletään lähes 30 vuotta vanhan kaavan varassa.

Timo Laitakari

Kirjoittaja: