Rakuunamäellä jatkuu homesota

Viime keväänä kosteusvaurioiden takia suljetut seitsemän tupaa ovat yhä pois käytöstä. Heinäkuussa tulleille uusille alokkaille löytyi tilaa muista tuvista.

Heikki Sairanen

Lappeenrannan Rakuunamäellä taistellaan yhä hometta vastaan. Aiemmin keväällä Rakuunaeskadroonassa jouduttiin sulkemaan seitsemän tupaa huonon sisäilman takia. Tuvat ovat yhä pois käytöstä.

Nyt tuvissa on käynnissä kuivatus.

-Joitain tupia on purettu niin, että sieltä on saatu nurkista koepaloja, jotka ovat nyt tutkittavina. Seinissä on yhä kosteusmittareita, toteaa yksikön vääpeli, ylivääpeli Vesa Kirvesmies.

RAKUUNAMÄELLÄ on tapeltu hometta vastaan kohta jo puoli vuotta. Rakuunaeskadroonassa aloitettiin sisäilmatutkimukset, kun varusmiehet alkoivat oireilla.

-Nyt ei oteta mitään riskiä, vaan tupien ovet pysyvät suljettuina niin kauan, kunnes kosteusvauriot saadaan korjattua, toteaa Maasotakoulun apulaisjohtaja, eversti Kari Veijalainen.

Vesa Kirvesmies ei uskalla veikata, milloin nyt suljettuina olevat tuvat ovat taas käytössä.

Senaatti-kiinteistöjen Itä-Suomen kiinteistöpäällikkö Juha Jormanainen arveli keväällä, että tuvat saatetaan saada käyttöön ennen uuden heinäkuun saapumiserän tuloa, mutta se oli liian positiivinen veikkaus.

-Aikaa kuluu vielä, Kirvesmies uskoo.

-Noin 80 senttiä paksut seinät eivät kuivu hetkessä.

Veijalainen arvioi, että korjaustoimenpiteisiin päästään vasta lomakauden jälkeen.

UUDET alokkaat aloittivat palveluksensa viime viikolla. Rakuunamäellä aloitti 122 varusmiestä. Heihin homesodan ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla.

-Uusi saapumiserä mahtui hyvin nykyisiin käytössä oleviin tiloihin, Kirvesmies toteaa.

Rakuunaeskadroonan lisäksi myös muissa rakennuksissa on todettu sisäilmaongelmia.

Näitä rakennuksia ovat muun muassa rakennus Kersantti Leirin mäellä, tutkimus- ja kehittämisosaston rakennus sekä ruokalarakennus Rakuunamäellä.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Ylivääpeli Vesa Kirvesmies toivoo, että kosteusvaurioiden takia suljetut tuvat saadaan taas pian käyttöön.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen