Teatteritappio uhkaa sulkea museoita

Museokin varautuu säästötalkoisiin Lappeenrannassa.

Lappeenrannan kaupunginteatterin taloustappio uhkaa paikallismuseoiden olemassaoloa.

Museotoimi joutuu kirjaston tapaan varautumaan teatterin tappioiden kattamiseen. Lappeenrannan museotoimenjohtajan Päivi Partasen mukaan pahimmillaan se tarkoittaa pienten museoiden sulkemista. Kaupunki ylläpitää pitäjänmuseoita Joutsenossa ja Nuijamaalla sekä Pätärin talomuseota Ylämaalla.

— Jos museon pitää säästää budjetistaan vaikka 50 000 euroa, pienten museoiden sulkeminen ei edes riitä.

Partasen mukaan 50 000 euron säästö voisi syntyä, jos kaikki vaihtuvat näyttelyt laitettaisiin vuodeksi jäihin. Siinä tapauksessa Etelä-Karjalan museossa ja taidemuseossa esitellään pelkkiä omia kokoelmia.

Museon tulevista näyttelyistä on kuitenkin sovittu jo pitkälle ensi vuoteen.

— Emme voi laittaa näyttelyitä jäihin kuin vasta vuoden 2014 osalta. Ratkaisu ei siis tuota välitöntä säästöä.

— Yksi vaihtoehto on, että henkilökunta pitäisi lomauttaa noin kuukaudeksi.

Partanen pitää kaikkia vaihtoehtoja äärimmäisen huonoina.

— Mielestäni nyt pitää keskustella avoimesti siitä, miten kauaskantoiset seuraukset näillä säästöpäätöksillä väistämättä on.

— Jos säästöt toteutetaan, palvelut huonontuvat merkittävästi. Museon omat tulotavoitteet jäävät toteutumatta, mikä johtaa uusiin tappioihin ja säästötarpeisiin.

Partasen mainitsema summa, 50 000 euroa, on karkea ennakkoarvio siitä, mikä voisi olla museotoimen osuus teatterin tuottaman taloustappion paikkaamiseksi. Summa saattaa tuntua pieneltä, mutta museon määrärahoissa se on kaikkea muuta.

— Kun kiinteät kustannukset lasketaan pois, museotoimen koko vuoden toimintabudjetti on vain vähän päälle 100 000 euroa.

Säästösumma leikkaisi siis lähes puolet museon toimintamäärärahoista.

— Nyt pitää pohtia laajalla rintamalla sitä, millainen kulttuuripalvelujen taso Lappeenrantaan halutaan. Ei pidä tehdä hätiköityjä, lyhytnäköisiä päätöksiä.

Säästöpakko olisi karu kiitos siitä kehitystyöstä, mitä museolla on viime vuosina tehty. Museoväki ei ole jäänyt kammioihinsa odottelemaan yleisöä, vaan tehnyt aktiivista yleisötyötä ulospäin ja palvellut monenikäisiä kuntalaisia, kuten koululaisia ja päiväkotilapsia. Tänä kesänä runsaasti kävijöitä ovat houkutelleet Etelä-Karjalan museon Koiramäki-näyttely ja I.K. Inhan näyttely.

— Sesonkiaikoina pyrimme tarjoamaan näyttelyitä, jotka kiinnostavat suurta yleisöä. Kokeellisemmat näyttelyt sijoitamme hiljaisempaan aikaan.

Kuvateksti

Heli Blåfield

Yksi uhkakuva on, ettei Etelä-Karjalan taidemuseoon voitaisi vuoteen hankkia näyttelyitä talon ulkopuolelta.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto