Vain 30 400 näki Rauhan messut

Lappeenrannan kaupunki pettyi loma-asuntomessujen kävijämäärään. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski vakuutti tyytyväisyyttään alueen saamaan näkyvyyteen.

Elina Kemppainen

Joutseno. Rauhan loma-asuntomessut keräsivät vähiten kävijöitä loma-asuntomessujen historiassa. Kahden viikon aikana messuilla vieraili alustavan laskennan mukaan yhteensä 30 398 maksanutta kävijää. Viimeisenä messupäivänä sunnuntaina kävijöitä oli 2 313.

Viime vuoden Mäntyharjun messuja lukuunottamatta loma-asuntomessut ovat tosin kestäneet kolme viikkoa kahden viikon sijaan.

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen antaa messuille tyydyttävän arvosanan. Hänen mukaansa messuilla ei ollut virallista kävijätavoitetta, mutta järjestelyt mitoitettiin 40 000 kävijälle.

— Siitä jäimme muutama sata kävijää päivittäin. Olemme tyytyväisiä siihen, että messut onnistuivat kokonaisuutena. Kohteet saatiin ajoissa valmiiksi ja auki ja yleisöpalaute on ollut hyvin myönteistä.

Suomen Asuntomessut järjesti tapahtuman Lappeenrannan kaupungin kanssa. Heiskanen sekä Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski arvioivat, että Rauhassa esitelty uudentyyppinen loma-asuminen palvelujen äärellä oli syynä siihen, että kävijöitä ei ollut enempää.

— Konsepti oli uusi ja ehkä se ei tässä vaiheessa niin paljon kiinnostanut ihmisiä. Kaupungin näkökulmasta odotimme enemmän kävijöitä, Korkiakoski sanoo.

Heiskanen ja Korkiakoski arvioivat, että kävijämäärään vaikutti myös omarantaisten mökkien puuttuminen. Niitä ei ehditty rakentaa, koska kaavavalituksista tuli päätös vasta huhtikuussa.

Korkiakosken mielestä messut kannatti kuitenkin järjestää Lappeenrannassa.

— Loma-asuntomessujen tarkoitus on esitellä tulevaisuuden näkymiä. Tulevaisuudessa loma-asumista palvelujen lähellä arvostavat nuoret ja kasvava sukupolvi.

Yrittäjätorin Lähiruokapuodissa työskennellyt Sari Paajanen toivoi, että messuilla olisi ollut enemmän kävijöitä. Puoti myi paikallisten yrittäjien elintarvikkeita.

— Kauppa kävi kohtuullisesti kävijämäärään nähden. Sekin oli hyvä, että yrittäjät verkostoituivat tässä.

Kipukoukkuja esitellyt Pentti Miikkulainen arvioi myyntimiehen kannalta messut keskiverroiksi. Miikkulainen kiertää vuodessa useat eri alan messut.

— Ei ollut hyvät, mutta ei huonotkaan messut. Järjestelyt olivat tiukan asialliset. Kun näytteilleasettajille oli ilmoitettu aikataulut, niissä pysyttiin täsmällisesti.

Messurakenteiden purku aloitettiin sunnuntaina heti kello 18 messujen päätyttyä ja ne tehdään keskiviikkoon mennessä loppuun. Miikkulainen arvioi, että Kipukoukku Oy:n tavarat ovat kasassa tunnissa.

Kävijäennätys tehtiin Porissa

Loma-asuntomessut on järjestetty kymmenen kertaa.

2012 Lappeenranta 30 398 kävijää (alustava luku)

2011 Mäntyharju 53 727

2008 Pori 65 363

2006 Koli 38 005

2005 Parainen 55 244

2004 Hartola 55 306

2003 Kuru 63 175

2002 Savonlinna 38 123

2001 Himos 31 724

2000 Ähtäri 56 551

Lähde: Suomen Asuntomessut

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen