Varmasti aitoa tavaraa

Venäläisille maistuvat punaviini, konjakki ja salmarikin. Venäläiset nostavat Etelä-Karjalan myyntilukuja. Veronkorotukset ovat vähentäneet suomalaisten juomista.

Teemu Saintula

Helka Pylkkö

VENÄLÄISET hakevat Suomen Alkosta hyviä juomia.

-He ostavat laadukkaita juomia kaikista tuoteryhmistä, toteaa imatralaisen Mansikkalan Alkon myymäläpäällikkö Toni Matilainen.

Verottoman viinan myynti on kasvanut Etelä-Karjalassa huimasti. Tammi- ja toukokuun välisenä aikana Imatran ja Lappeenrannan Alkojen veroton myynti Suomen Alkojen verovapaasta myynnistä oli jo 58 prosenttia.

Alko ei kerro tässä vaiheessa vuotta euromääriä. Viime vuonna ulkomaalaiset ostivat verovapaata alkoholia Suomesta 1,3 miljoonalla eurolla.

VOTKAA venäläiset saavat kotoaan.

-Venäläiset pitävät erityisesti punaviinistä ja konjakista. He ostavat myös samppanjaa ja yhä enemmän viskiä, sanoo lappeenrantalaisen Kauppakeskus Ison-Kristiinan Alkon myymäläpäällikkö Marjut Tuominen-Himanen.

Venäläisille maistuvat suomalaisetkin herkut.

-Ostan Suomesta ainakin Minttua ja Salmaria. Hankin täältä sellaisia tuotteita, joita ei Venäjällä ole. Nytkin etsin yhtä tiettyä juomaa, jota en löytänyt Pietarista, Natalia Sedina sanoo Ison-Kristiinan Alkossa.

VENÄLÄISET käyvät Alkossa hinnan ja laadun vuoksi. Ulkomaalaiset väkevät ovat halvempia kuin Venäjällä, koska Venäjä verottaa ankarasti tuontiviinoja.

-Ostamme alkoholia enemmän Suomesta kuin Venäjältä silloin, kun se on halvempaa. Ystävät pyytävät usein tuomaan juomia heillekin, ja kolmen litran raja voi hyvin täyttyä, Sedina vahvistaa.

Marjut Tuominen-Himasen mukaan venäläiset pitävät myös siitä, että Suomessa pullossa on varmasti sitä, mitä pullon kyljessä lukee.

ETELÄ-KARJALAN Alkojen ensimmäisen puolen vuoden myynti on venäläisten ansiosta viime vuoden tasolla. Samaan aikaan koko maan alkoholinmyynti on laskenut alkoholin valmisteverojen veronkorotusten vuoksi.

Eri alueiden Alkojen myyntiluvuista ei voi tehdä suoraa johtopäätöstä alueen asukkaiden alkoholinkäytöstä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran tietohallintopäällikkö Lennart Wahlfors sanoo, että esimerkiksi Lapissa ostetusta alkoholista suurimman osan juovat uusimaalaiset.

Verotuksen nostaminen Suomessa toimii. Wahlfors kertoo, että alkoholinkulutus jää alkoholiverojen noston jälkeen aina aiempaa alhaisemmalle tasolle. Lisääntynyt matkustajatuonti ei ylitä Suomessa vähentyneen myynnin määrää.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Natalia Sedina (vas.) kävi Suomessa viimeksi puoli vuotta sitten. Silloin hän osti alkoholia vain rajalta. Anastasiia Pashkina on Suomessa ensimmäistä kertaa. Naiset ostavat Suomesta alkoholituotteita, joita ei Venäjältä löydy. Viinit ja vaikkapa konjakki ovat harvoin heidän ostoslistallaan Suomessa. Pikemmin hyllyltä mukaan lähtee esimerkiksi Minttuviinaa. Isoäidilleen Sedina ostaa joskus konjakkia.

Kaakko on venäläisten viinakeidas

Alkon myymälöiden verovapaan myynnin lisääntyminen tammi-toukokuussa 2012 verrattuna vuoden 2011 tammi-toukokuuhun:

Kotka Karhula: 112 prosenttia.

Imatra Mansikkala: 78 prosenttia.

Kotka Sutela: 61 prosenttia.

Lappeenranta Citymarket: 44 prosenttia.

Lappeenranta Prisma: 30 prosenttia.

Kotka Pasaati: 19 prosenttia.

Lappeenranta keskusta: 17 prosenttia.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula, Helka Pylkkö