4,7 miljoonan aukko häämöttää

Lappeenrannan lisämäärärahojen tarpeesta suurin osa uppoaa Eksoteen. Kaupungin lohduksi tulotkin näyttävät kasvavan ennakoidusta.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan pitää näillä näkymin repiä liki viisi miljoonaa lisää rahaa menoihinsa tänä vuonna. 4,7 miljoonan euron lisämäärärahan tarvetta ennakoidaan kaupungin talouden ja toiminnan puolivuotiskatsauksessa.

Suurin menoerä on 3,2 miljoonaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille. Se on Lappeenrannan osuus Eksoten arvioiduista lisäkuluista.

Kaupungin kasvatus- ja opetustoimitoimessa ennakoidaan miljoonan euron lisämäärärahan tarvetta kasvaneen päivähoidon kysynnän takia.

Tekninen toimi tarvitsee lisää 332 000 euroa joukkoliikenteen kustannuksiin ja kulttuuritoimi 190 000 euroa teatterin kuluihin.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) pitää tilannetta vaikeana, mutta ei hätätilanteena.

-Ylitykset ovat tulleet toiminnasta ja palkkakehityksestä. Tulotkin ovat hieman parantuneet ennakoidusta, sillä pystytään kompensoimaan, hän muistuttaa.

Näillä näkymin kaupungin verotulot ja valtionosuudet ylittävät talousarviossa arvioidun määrän.

Kaupunki myös kauppaa omaisuuttaan, etenkin tarpeettomia kiinteistöjään. Käyttöomaisuuden myyntituotoksi tavoitellaan tänä vuonna kymmenen miljoonaa euroa, mikä puolivuotiskatsauksen mukaan on hyvin haasteellinen tavoite.

Kaupunginhallitus merkitsi katsauksen tiedoksi maanantaina. Päätöksien ja myös mahdollinen investointien tarkastelun aika on Torniaisen mukaan mukaan myöhemmin syksyllä.

Lisävelan ottoon kaupunki ei hänen mukaansa turvaudu.

Kulutilanne saattaa myös parantua loppuvuoden aikana ainakin kasvatus- ja opetustoimessa. Päivähoidon kasvun kysyntää Torniainen pitää sinänsä myönteisenä asiana.

Joukkoliikenteen lisämenot johtuvat kaupunginvaltuuston päätöksistä, Torniaisen mukaan muun muassa Ruoholammen suunnan uudesta bussireitistä.

Eksotella on alijäämiä myös aiemmilta vuosilta. Niiden kattamisesta Eksote ja sen jäsenkunnat tekevät suunnitelman, jahka Eksoten tuottavuusohjelma valmistuu.

KUVATEKSTI

Päivä Heiskanen

Mika Strandén

Kirjoittaja:
Leena Sallinen