Kiinteistöpotti kertyy hiljakseen

Lappeenrannan kaupunki toivoo kiinteistökaupoista kymmenen miljoonan voittoa. Suurin osa voitosta saadaan kaupungin sisäisellä kaupalla.

Jonna Mielonen-Jumisko

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki on myynyt kiinteistöjä noin 1,2 miljoonalla eurolla tämän vuoden aikana. Budjetoidun tavoitteen mukaan myyntivoittoa pitäisi syntyä kymmenen miljoonaa. Tavoitteeseen on pitkä matka, mutta Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski uskoo siihen.

Puuttuvista miljoonista suurin pala muodostunee suunnitellusta Sammonkodin kiinteistön kaupasta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille vuokrattu Sammonkoti aiotaan lokakuussa myydä kaupungin asuntopalvelujen Lappeen Ikihonka Oy:lle. Kaupan taustalla on kaupungin pyrkimys keskittää Eksotelle vuokratut palvelutalot niiden hoitoon erikoistuneelle yhtiölle.

-Olemme laskeneet saavamme kaupasta noin 5,5 miljoonan myyntivoiton, Korkiakoski sanoo.

Sammonkodin kaupan lisäksi Korkiakoski odottaa yksittäisiä tonttikauppoja loppuvuodelta.

-Liiketontteja tulee ehkä vielä myyntiin, ja muita pienempiä kauppoja tullaan myös tekemään.

Tähän mennessä kokoon saadut 1,2 miljoonaa euroa ovat kilahtaneet kassaan lähinnä tonttimyynnistä.

-Joutsenosta olemme myyneet kaksi rantatonttia, joiden yhteishinta oli hieman yli 230?000. Muita tontteja on vuoden aikana myyty vajaalla miljoonalla eurolla, Korkiakoski laskee.

Tonttien lisäksi kaupungilla on myynnissä useita kiinteistöjä, joihin kuuluu rakennuksia. Tähän mennessä rakennuksia on myyty vain yksi. Siparin entisestä koulukiinteistöstä tehtiin kaupat heinäkuun puolessa välissä. Myyntihinta oli runsaat 60 000 euroa.

Ostotarjouksia kaupunki on saanut Tapiolan entisestä emäntäkoulusta ja Rutolan vanhasta koulusta.

-Rutolan koulusta saatu tarjous on samaa luokkaa kuin Siparista hyväksymämme. Tällä hetkellä tarjousta tutkitaan, ja tekninen lautakunta päättää myymisestä tai myymättä jättämisestä syyskuun alussa. Tapiolan kiinteistöstä saatu tarjous ei ole riittävän suuri.

Vanhojen koulujen ja muiden kaupungin kiinteistöjen osuus kokonaismyynnistä on Korkiakosken mukaan pieni.

Kaupunki on viime vuosina tienannut kiinteistöjen myyntivoitoilla hyvin. Korkiakoski toteaa myynnistä kertyneen viime vuosina noin kymmenen miljoonan voitot vuosittain.

Tulevien vuosina myyntitahti kuitenkin hiipunee.

-En usko, että pystymme pitämään samanlaista tahtia yllä tulevina vuosina. Talouden epävakaa tilanne vaikuttaa tonttikauppaan. Muutenkin olisi parempi, jos myyntivoitot olisivat kaupungille ylimääräistä tuloa.

Näitä kiinteistöjä kaupunki myy

Rutolan entinen koulu

Aholan entinen koulu

Tapiolan entinen emäntäkoulu

Ylämaan entinen tekninen varikko

Lähde: Kari Korkiakoski

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko