Ajatuksella neulottuja merkityksiä

Höydyllisyys, rauhoittuminen ja hyvän mielen tuottaminen saavat näpertämään ja väkertämään käsitöitä.

Joutseno. Käsityömaailma on edelleen vahvasti naisten reviiriä. Saimaan kulttuuri- ja taideyhdistys Saiku ry on koonnut kymmenen vuoden ajan yhteen etupäässä joutsenolaisia käsityön ja kuvataiteen harrastajia.

— Suurin osa jäsenistä on noin 50—60-vuotiaita naisia, kertoo Susanna Pasanen, yhdistyksen puheenjohtaja ja perustajajäsen.

Saiku ry:n toiminnan keskiössä on pitkään ollut Saikupuoti, jota yhdistyksen jäsenet pyörittävät ja jossa on myynnissä heidän tuotteitaan.

— Näin tuotteet eivät kasaannu kotiin, eikä niitä ole aina pakko antaa sukulaisille lahjaksi, Pasanen perustelee.

Puoti toimii käsityöharrastajien kohtaamispaikkana ja harrastuksen näyteikkunana.

— Täällä pystymme yhdessä pohtimaan tuotteiden hinnat kohdilleen, saamaan palautetta ja kehittämään uusia ideoita, kun muita yhteisiä tiloja ei yhdistyksellä ole, Pasanen jatkaa.

Samassa tilassa Anne Seppänen pitää lanka- ja neuleliike Villannea.

Käsitöiden tekemiseen liittyy paljon merkityksiä.

— On aivan eri asia, tekeekö tuotteen itselle vai lahjaksi. Kun tekee lahjaksi jotain, silloin usein miettii sitä ihmistä ja mistä hän pitää, Pasanen pohtii.

Pasanen on kokenut, että käsitöillä voi olla terapiavaikutusta: voi rauhoittua ja keskittyä vain siihen, mitä tekee juuri sillä hetkellä.

Samanlaisia kokemuksia on myös yhdistyksen sihteerillä Riitta Teppanalla, jolle ristipistot ovat hermolepotyötä, ja yhdistykseen kuuluvalla Hilkka Pursiaisella, joka neuloo ja virkkaa asusteita.

— Se on rentouttavaa ja rauhoittavaa, ja siitä saa voimaa, Pursiainen toteaa.

Erilaisia trendejä on aika ajoin nähtävissä käsityöharrastajien keskuudessa. Tällä hetkellä Saikussa ovat suosittuja frillalangasta tehdyt röyhelöhuivit, mutta parin vuoden takainen hittituote, kahvipussikassi, menee edelleen kaupaksi.

Suosittuja ovat myös erityisesti onnittelukortit ja Marketta Pöyhiän vanhoista aterimista tekemät naulakot. Talvella menee sukkia ja lapasia.

Pasasen mukaan käsityötuotteita yleisesti alihinnoitellaan.

— Mutta siinäkin on iso skaala asiakkaiden kohdalla. Se, mistä toisen mielestä pyydetään liikaa, myydään toisen mielestä liian halvalla.

Uusia ihmisiä ja omia jäseniä innostetaan käsitöiden pariin kilpailujen avulla, esimerkiksi vasta päättyneellä Joutseno-tuotekilpailulla, jonka voittajat palkitaan Joutseno-päivillä 18. elokuuta. Pakkoinnostamista naiset eivät kannata.

— Kauniin värinen lanka saattaa olla jollekin se, joka saa kutomaan, Seppänen sanoo.

Vaikka Saikupuotia pyörittävät naiset, muutamat miehet ovat tehneet myyntiin erityisesti metallituotteita. Miehiä käy myös ostoksilla liikkeessä.

— Tosin monet heistä saattavat käydä vaimonsa asioilla täällä, Pasanen veikkaa.

Kirjoittaja:
Johanna Juupaluoma