Ei rikkeitä kaupunkiyhtiöissä

Kaupunginjohtajan mukaan oikeudellisiin toimiin ei ole tarvetta. Kritiikkiäkin lausunnosta löytyy.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunkiyhtiöissä ja Fly Lappeenrannassa ei ole tapahtunut väärinkäytöksiä.

Tämä ilmenee Kuntaliiton tuoreesta lausunnosta, jonka Lappeenrannan kaupunki julkaisi perjantaina. Kuntaliiton lakimiesten allekirjoittaman lausunnon mukaan Kaupunkiyhtiöissä on toteutettu lentoliikennetoiminnan jatkuvuudelle asetettuja tavoitteita.

Oikeusprosessiin lausunto ei ota suoraan kantaa, mutta siinä todetaan, että kaupunkiyhtiöiden hallinto ei ole aiheuttanut vahinkoja Lappeenrannan kaupungille.

Myös kaupunkiyhtiöiden hallitukset ja toimitusjohtajat ovat noudattaneet saamiaan ohjeita. Lisäksi yhtiökokoukset ovat vuosittain myöntäneet vastuuvapauden kaupunkiyhtiöiden johdolle. Tämä vapauttaa johdon vahingonkorvausvastuista.

Kuntaliitto antoi lausuntonsa Lappeenrannan kaupungin pyynnöstä. Kuntaliitto korostaa, että lausunto perustuu käytössä olleisiin asiakirjoihin eli Deloitten raporttiin.

-Näyttökysymyksiin, osapuolten tarkoitukseen tai taustatietojen oikeellisuuteen emme ota kantaa, lausunnossa todetaan.

Suitsutusta Kuntaliiton lausunto ei muutenkaan ole. Rivien välistä voi lukea kritiikkiä Deloitten raporttia kohtaan. Esimerkiksi vastuuvapauden tarkastelussa se, miten laajasti lentoliikenteen tukea ja tehtyjä päätöksiä on käsitelty Kaupunkiyhtiöissä, ei käy ilmi tarkastusraportista.

-Kaupunki on yhtiön ainoana omistajana ollut informoitu tehdyistä päätöksistä ja olisi voinut vastuuvapausasian yhteydessä tai muuten ottaa tehdyt päätökset käsittelyyn.

Deloitten raportista ei myöskään ilmene sitä, miten päätöksiä on käsitelty Fly Lappeenrannan yhtiökokouksissa.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto saa Kuntaliiton lausunnon käsiteltäväkseen jo maanantaina.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo, että lausunnon perusteella oikeudellisiin toimiin ei ole tarvetta.

-Tämä on ulkopuolinen arvio. Kaupunginhallitus- ja valtuusto saavat ehdotuksen, että lausunnon pohjalta edetään. Oikeustoimiin ei ryhdytä. Hallinnon kehittämistä jatketaan Deloitten raportin ohjeistuksen perusteella.

Jarvan mukaan on hyvä, että asiat on selvitetty.

-Jatkossa katse on käännettävä tulevaisuuteen.

Vaikka Kuntaliiton lausunnon mukaan väärinkäytöksiä ei ole, Deloitten laatiman tarkastuksen mustista riveistä ei valtuustossa edelleenkään voi puhua.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Vaikka Kuntaliiton lausunnon mukaan väärinkäytöksiä ei ole, Deloitten laatiman tarkastuksen mustista riveistä ei valtuustossa edelleenkään voi puhua.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen