Imatran raja sai rahansa

Rajanylityspaikan laajennus Imatran Pelkolassa alkaa ensi vuonna. Läpäisykyky tuplaantuu 2015.

Harri Manskinen

IMATRA. Imatran rajanylityspaikan laajentaminen pääsee vauhtiin ensi vuonna.

Eurot laajennukseen löytyvät valtiovarainministeriön budjettiesityksestä ensi vuodelle. Lopullisen siunauksen laajentaminen saa eduskunnassa budjettikäsittelyn yhteydessä. Noin 14 miljoonan euron hankkeeseen on jo myönnetty EU:n Enpi-ohjelman mukaista rahoitusta 80 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Samaan aikaan Venäjän puolella laajennetaan Svetogorskin rajanylityspaikkaa.

Imatran nykyisen rajanylityspaikan kapasiteetti yli tuplaantuu ja vetää laajennuksen jälkeen neljä miljoonaa rajanylittäjää vuodessa. Tuoreissa suunnitelmissa on varauduttu myös tuleviin laajennuksiin vuosikymmenen lopulla.

Kaakkois-Suomen rajavartioston (K-SR) komentaja eversti Tero Kaakinen on tyytyväinen budjettiesitykseen. Pelkola on käynyt viime vuosina ahtaaksi, kun rajanylitysten määrät Imatralla ovat kasvaneet suhteellisesti eniten K-SR:n alueella.

Suunnittelu on jo täydessä vauhdissa, ja ensimmäiset hankekokoukset ovat takana. Valmista Imatralla on vuonna 2015.

-On oletettavaa, että rakentaminen käynnistyy täydessä laajuudessaan ensi vuoden puolella. Mahdollisesti lapionpistoja tehdään jo tämän vuoden puolella, Kaakinen ounastelee.

Imatran nykyisen rajanylityspaikan päärakennuksen neliöt lisääntyvät laajennuksen myötä. Laajennuksessa lisätiloja saavat K-SR ja tulli.

Laajennuksessa päärakennukseen tulee automaattisia tarkastuspisteitä EU-kansalaisille. Lisäksi luvassa on uusia tarkastuspisteitä ja kaistoja. Myös rekkaparkki laajenee.

Koska suunnittelu on vielä kesken, yksityiskohdat ovat auki. Rajavartiolaitoksessa on meneillään rajatarkastusprosessin uudistaminen, ja se vaikuttaa jatkossa rajanylityspaikkojen rakenteisiin.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Imatran rajanylityspaikan laajennus alkaa ensi vuonna. Laajennus häiritsee jonkin verran rajanylitysliikennettä rakennustöiden aikana.

Imatran rajanylityspaikka

Imatran rajanylityspaikka on toiminut kymmenen vuotta kansainvälisenä rajanylityspaikkana.

Pelkolassa sijaitseva rajanylityspaikka muuttui ympärivuorokautiseksi vuoden 2007 alussa.

Rajanylitysliikenne Imatran ja Svetogorskin (entinen Enso) välillä alkoi 17.3.1972 Svetogorskin sellu- ja paperikombinaatin rakennustöiden alettua.

Nykyisen raja-aseman rakentaminen alkoi 10.3.1997, ja se otettiin käyttöön 1.7.1998.

Viime vuonna kokonaismatkustajamäärä oli 1,8 miljoonaa matkustajaa. Tänä vuonna määrä nousee ennusteen mukaan yli kahteen miljoonaan.

Lähde: Rajavartiolaitos

Kirjoittaja:
Harri Manskinen