Laatokka kiehtoo matkailijoita

Parikkalasta sujahtaisi sujuvasti Laatokalle ja Karjalaan. Lahdenpohjan ja Käkisalmen huonot tiet katkaisevat hyvät yhteydet Laatokan länsipuolella.

Anssi Kemppinen

LAATOKKA on kutkuttavan lähellä.

Ainakin Parikkalan seudulta. Parikkalan rajanylityspaikalta on Laatokan rantaan matkaa linnuntietä 30 kilometriä.

-Se edistäisi Laatokan matkailua, jos täältä pääsisi alle kahdessa tunnissa Lahdenpohjaan. Wärtsilän kautta Laatokalla on vasta iltapäivällä, kun täältä lähtee aamulla, sanoo parikkalalaisen matkatoimiston Xenia Toursin toimitusjohtaja Eija Myllys.

Matkailijat eivät kuitenkaan pääse Parikkalasta yli. Xenia Tours vei tilapäisen rajanylityspaikan kautta ison turistiryhmän yli viimeksi vuonna 1995.

-Sen jälkeen rajanylityspaikan käyttöön ei ole saatu lupaa, vaikka joka vuosi on sitä kysytty. Lupaa on kysytty varsinkin kotiseutumatkailijoita varten.

Tosin kotiseutumatkailijat alkavat Myllyksen mukaan olla jo vähissä, ja paikalliset menevät muilta raja-asemilta yli omatoimisesti.

MYLLYKSEN mukaan Laatokan ja sen ympäristön matkailu kyllä kiinnostaa ihmisiä, mutta matkaryhmät tulevat muualta Suomesta.

-Viime viikolla olin espoolaisten kanssa, ja seuraava ryhmä tulee Tampereelta. Viipurin ja Pietarin lisäksi ihmiset haluat käydä muun muassa Käkisalmella ja Vienan karjalassa. Välillä kierretään koko Laatokka.

Tilastokeskuksen mukaan 181 000 suomalaista kävi viime vuonna lomamatkalla Venäjällä. Yksilöllisempiä tietoja lomakohteista ei ole.

-Laatokan ympäristön suomalaismatkailijoiden määrät ovat pysyneet aika samanlaisina viime vuosina, mutta matkailu on muuttanut muotoaan. Kotiseutumatkojen sijaan nyt tehdään kulttuuri-, sotahistoria- ja luostarimatkoja, sanoo Futuristin yrittäjä Jarmo Eskelinen.

Futurist välittää matkatoimistoille majoituksia, kuljetuksia, opaskiertoja ja risteilyjä Karjalaan.

-Ennen rajan taakse mentiin 50 hengen bussilla, nyt vuokrataan paikallinen pikkubussi.

Eskelisen mukaan lähialueille uskalletaan nykyään lähteä omin avuin, kun kännykät pelaavat ja polttoainetta saa.

ESKELISEN mielestä Laatokan ja sen ympäristön matkailussa olisi kasvunvaraa, varsinkin jos tiet paranisivat.

Pahin paikka on Lahdenpohjan ja Käkisalmen väli, joten Futurististakin suositellaan menemään Laatokan pohjoispäähän Värtsilän ylityspaikan kautta.

Eskelinen ei kuitenkaan usko suureen Laatokan turistivirtaan, vaikka Parikkalan ylityspaikka avautuisikin joskus matkailijoille.

-Jos Parikkala aukeaa, joiltakin säästyisi aikaa ja polttoainetta. Etelä-Suomesta tuleville se olisi sujuvampi reitti Laatokalle. Mutta jos joku on päättänyt lähteä Valamoon, niin kyllä hän on tehnyt sen jo Värtsilän kauttakin, Eskelinen vakuuttaa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen