Loas rakentaa vain tarpeeseen

Lappeenrannan opiskelijamäärän vakiinnuttua Loas käynnistelee korjaus-rakentamisen kohteitaan. Kaupungin opiskelija-asuntotilannetta toiminnanjohtaja Timo Nurmi pitää hyvänä.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Skinnarilaan nousee 8-kerroksinen opiskelijoiden asuintalo. Loasin Seppoon tulee 72 hieman yli 30 neliön yksiötä. Kun se valmistuu ensi keväänä, Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiöllä on asunto noin 3 000 opiskelijalle.

Uusia mahdollisia kohteita Loas tutkii tarkoin, koska Lappeenrannan opiskelijamäärä näyttää nyt vakiintuneen. Loasin toiminnanjohtaja Timo Nurmen mukaan yliopiston suunnitelmat ovat sellaisia, ettei se enää ainakaan pahasti kasva. Ammattikorkeakoulun opiskelijamäärässä on pientä laskua.

-Siksi peruskorjaustarvetta on enemmän kuin rakentaa uusia kohteita.

Nurmi sanoo, että he seuraavat kysynnän kehittymistä hyvin tarkkaan.

-Me rakennamme vain tarpeeseen. Reserviin ei rakenneta yhtään.

LOASIN toiminnanjohtaja Timo Nurmi tietää, ettei yksiöiden määrä edelleenkään vastaa kysyntää. Jos Loas löytää vetovoimaisen paikan vaikkapa Skinnarilan kampuksen alueelta, uuden kohteen rakennustyöt voisivat käynnistyä jollakin aikataululla.

-Yksiöiden ja jonkin verran myös perheasuntojen suhteen voisi olla mahdollista ryhtyä rakentamaan, Nurmi pohtii.

LAPPEENRANNAN opiskelija-asuntotilannetta Nurmi pitää hyvänä verrattuna muihin opiskelijakaupunkeihin.

-Joka syksy on tietysti on ruuhkaa ja joku jää ilman asuntoa. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse jättää opiskelijapaikkaa sen takia, ettei ole asuntoa. Kaikki eivät sitä meiltä saa, mutta meillä on Lappeenrannassa myös hyvät ja toimivat vuokramarkkinat.

Viime kädessä on olemassa myös hätämajoitus. Se on Opiskelijan Lappeenranta ry:n, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan ja Loasin järjestämä majoitus sellaisille opiskelijoille, joilla ei vielä opiskelujen alkaessa ole vakituista asuntoa.

Ylioppilaskunnan pääsihteeri Juhana Revon mukaan hätämajoitukseen on tulossa tänä syksynä noin 25 opiskelijaa. Tilapäismajoitusta järjestetään Loasin kerhotiloissa.

-Muutaman päivän opiskelijat joutuvat turvautumaan hätämajoitukseen, Repo sanoo.

YHTENÄ tilapäismajoituksena toimii myös Huhtiniemen retkeilymaja. Loasin ei ole tarvinnut vuokrata sitä kuitenkaan tilapäismajoitukseksi Helsingin tapaan.

-Sellaisia toimenpiteitä ei sentään ole tarvinnut tehdä, Nurmi toteaa.

Leirintäalueen mökeissä ja myös retkeilymajassa on ollut joka syksy joitain opiskelijoita. Leirintäalueen yrittäjä Juha Oksanen sanoo, että tilapäismajoitusta on tarjottu sitä tarvitseville.

-Kyllä heitä varmaan tulee myös tänä syksynä. Opiskelijat yöpyvät meillä kuitenkin vain muutaman päivän, kunnes pääsevät Loasin asuntoihin, Oksanen sanoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen