Syksy voisi pelastaa teatterin

Tammikuun ensi-iltaan ei tehdä vierailijasopimuksia. Yleisöryntäys syksyn esityksiin korjaisi tulovajeen.

Sari Pullinen

Lappeenranta. Lappeenrannan kaupunginteatterille on huonon kevään vuoksi tulossa noin 120 000 euron tappiot tältä vuodelta. Menokuri on pysynyt, mutta tuloja ei ole kertynyt odotetus-

ti.

Juuri päättynyt kesäteatterikausikaan ei täyttänyt budjettitavoitteita. Niskavuoren Heta jäi 3 000 katsojan päähän suunnitelmasta.

— Jos teatteriin saataisiin syksyllä yleisöryntäys, vaje olisi teoriassa vielä kurottavissa umpeen, arvioi Lappeenrannan kaupunginteatterin talouspäällikkö Raija Tokkola.

Se tosin vaatisi huikeita, noin 90 prosentin täyttöasteita jokaiseen esitykseen. Siihen on pystynyt viime aikoina vain pari vuoden takainen kesäteatterinäytelmä Votkaturistit.

Yleensä talviajan näytelmät budjetoidaan 50 prosentin täyttöasteella. Pahimmillaan luku jäi keväällä 22 prosenttiin. Jos jokin esitys vetää erittäin hyvin, prosentti on 80. Kesäteatteria on budjetoitu 70:llä.

Syys- ja lokakuussa ensi-iltoihinsa tuleviin näytelmiin Vaarallisia suhteita ja Myrskyluodon Maija ladataan paljon odotuksia.

Musikaali Myrskyluodon Maija on erittäin kallis produktio orkestereineen ja kuoroineen. Sen varaustilanne on Tokkolan mukaan tällä hetkellä kohtuullinen.

— Siitä ei pysty leikkaamaan mitään, tai sitten on leikattava koko musikaali pois ohjelmistosta.

Teatterin tappiot on aikomus kattaa yhteisvastuullisesti koko kaupungin kulttuuritoimen sisältä. Näin myös kirjasto, orkesteri ja yleisen kulttuuritoimen johto säästävät.

Teatteri itse pystyy säästämään 20 000 euroa.

Keinoja ei ole monta.

— Tätä vuotta on jäljellä enää vajaa viisi kuukautta, ja kaikki sitoumukset loppuvuodeksi on jo tehty. Ainut, mihin voidaan puuttua, ovat tammikuun ensi-illan vierailijasopimukset. Niitä ei Lija Fischerin ohjaamaan Humisevaan harjuun tehdä, Tokkola kertoo.

Kun vierailijoiden harjoituspalkkioita jää pois marras—joulukuulta, saadaan noin 10—20 000 euron säästöt.

Koko henkilökunnan lomauttaminen 1,5 kuukaudeksi toisi tarvittavat säästöt, mutta siihen ei ole oikeutta, koska Lappeenranta-sopimus kieltää lomautukset.

— Lisäksi pitäisi myös laskea, mitä silloin menetetään.

Viimeinen säästökeino on viilaaminen muuttuvista kuluista eli markkinoinnista, lavastuksesta ja puvustuksesta, mutta niiden euromäärät olisivat marginaalisia. Suurin osa teatterin budjetista on kiinteitä kuluja.

Tokkola toivoo, ettei tämän vuoden heikko tulokertymä vaikuta ensi vuoden budjettiin.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen