Mutkia Kuutostien linjauksessa

Uudelta Kuutostieltä tonteille ja tiluksille johtavat tielinjaukset aiheuttavat närää Lappeenrannassa ja Luumäellä. Lappeenrannassa uuden tielinjauksen tielle saattavat asettua myös liito-oravat.

Katja Remsu

Kuutostien parannussuunnitelmasta jätettiin Lappeenrannassa kuusi muistutusta. Selkeästi eniten kaupunkiin on otettu yhteyttä yksityisasuntojen tieliittymien takia.

— Nykyisin moni pääsee liittymään Kuutostielle kohtuullisen suoraan oman tontin kohdalta. Nelikaistaiselle tielle liittymäpaikkoja tulee huomattavasti harvempaan. Sen takia matkat suuntaan tai toiseen pitenevät, suunnittelupäällikkö Pentti Multaharju Lappeenrannan kaupungilta.

Matkan varrella on myös Kartiopuun toimipaikka, jossa ei olla lainkaan tyytyväisiä uusiin tielinjauksiin.

— Suurin osa meidän autoista tulee Lappeenrannasta päin. Uuden linjauksen mukaan ne joutuisivat tekemään noin 18 kilometrin lenkin Kouvolaan päin päästäkseen meille, kertoo Jani Ahonen Kartiopuusta.

— Meillä käy noin 20 täysperävaunullista rekkaa päivässä, niin siitä tulee tälle tieosuudelle viikossa lähes 2 000 kilometriä ylimääräistä. Lisäksi on vielä työmatkaliikenne.

Muistutuksissa toivotaan myös ympäristöhaittojen minimoimista. Suurin kysymys on mahdollinen liito-oravahavainto lähellä Luumäen rajaa olevalla metsäalueella.

— Lain mukaan puita ei saa liito-oravien asuinalueelta kaataa. Se on ehdoton kielto, kertoo Lappeenrannan ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

— Epäilykin liito-oravien olemassaolosta vaatii selvityksen, joten olettaisin, että sellainen tehdään. Mutta me emme ole valvova tai vahvistava taho, joten tämä asia siirtyy Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ratkaistavaksi.

Muut yksityishenkilöiden tekemät muistutukset koskevat melusuojausta. Lisäksi on toivottu pyörätietä välille Hurtanmaa—Selkäharju.

— Melusuojauksia Kuutostiellä ei näillä kohdilla ole. Uudelle nelikaistaiselle tielle meluvalleja tai -aitoja on suunnitteilla useisiin kohtiin, joissa tila sen sallii, kertoo Multaharju.

Myös Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri on jättänyt tielinjauksesta muistutuksen ympäristöön kohdistuvien haittojen perusteella.

Kokonaisuudessa valtatie 6:n perusparannus tehdään 28 kilometrin matkalta. Lappeenrannan puolella siitä on noin seitsemän kilometriä. Luumäellä valtatielinjauksesta on annettu useita muistutuksia. Niitä käsitellään myöhemmin tässä kuussa.

Lappeenrannan kaupunki ja Luumäen kunta voivat muistutusten perusteella toivoa, että esimerkiksi tielinjauksia vielä tarkastetaan tai pyörätien mahdollisuutta selvitetään.

Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus.

Kirjoittaja:
Katja Remsu