Teppanalan koulua valmistellaan majoitustilaksi

Ostajaehdokas on löytynyt Venäjältä. Uusi toiminta vaatii muutoksen asemakaavaan. Kaupunki ei hyväksy paikalle vähittäiskauppaa.

Hannu Ojala

IMATRA. Venäläistaustainen ostajaehdokas suunnittelee Teppanalan koulukiinteistöön majoitusliikettä.

Kaupantekoon päästään syksyn aikana, kun käytöstä jäänyt koulutila siirtyy Imatran kaupungilta Imatran YH-Kiinteistöt Oy:lle.

Toimitusjohtaja Kari Ahonen vahvistaa, että neuvottelut ovat meneillään.

Tyhjilleen jääneille koulutiloille on etsitty uutta omistajaa jo useamman vuoden ajan, ja kohde on Ahosen mukaan kiinnostanut useampiakin venäläisiä ostajia.

-?Yhden ehdokkaan kanssa neuvottelut ovat edenneet pidemmälle.

Myyjänä kauppaa neuvotteleva YH-Kiinteistöt Oy on Imatran kaupungin tytäryhtiö, joka saa kiinteistön omistukseensa kaupungilta muutaman viikon sisällä.

Ostajaehdokkaan päätöstä hidastaa vielä tämän jälkeen kaupungin asettaman ehdot kaupalle. Kaupunki edellyttää kiinteistölle liiketoimintasuunnitelmaa, joka ei ole ristiriidassa kaupunkikeskustojen kehittämisen kanssa.

Tämän jälkeen ostajan on saatava tontille uutta toimintaa vastaava asemakaava. Tällä hetkellä kiinteistö on yleistä aluetta.

Ahosen mukaan myyjä ei tee kauppaa ehdollisena eikä sitoudu hakemaan kaavamuutosta.

-Tämä riski on ostajalla, Kari Ahonen korostaa.

Liiketoimintasuunnitelman valmistelussa mukana ollut Ismo Pöllänen Imatran seudun kehitysyhtiöstä ei tässä vaiheessa halua kommentoida yksityiskohtaisesti ostajan bisnesideaa.

Kaupungin ehdoista Pöllänen sanoo sen, että sinne ei haluta ainakaan myymälätoimintaa.

-Kalakauppaakaan sinne ei tule.

Pölläsen mielestä paikka soveltuisi sijaintinsa puolesta esimerkiksi edullisemman hintaluokan majoitustoimintaan, ja sitä tukevaan muuhun toimintaan.

Teppanalan koulu on vain muutaman kilometrin etäisyydellä rajasta.

Kiinteistöstä on tehty kuntoarvio, ja sen perusteella ostaja joutuu varautumaan suureen remonttiin. Sisätiloissa on havaittu kosteusongelmia, ja edessä on myös putkiremontti.

Uuteen käyttötarkoitukseen tilat voidaan ottaa vasta sen jälkeen, kun viranomaiset ovat hyväksyneet tarvittavat muutostyöt, Pöllänen korostaa.

Teppanalan koulu Rajapatsaalla suljettiin keväällä 2009, ja sen oppilaat siirtyivät Savikannan koululle. Sen jälkeen vain koulun liikuntasalia on käytetty säännöllisemmin. Tällä hetkellä tiloissa on sirkuskoulu Soihtu.

Kiinteistön asuntopäädyssä on vuokra-asuntoja.

KUVATEKSTI

Hannu Ojala

Kolme vuotta käyttämättömänä olleessa koulupihassa näkyvät jo romanttisen rappion merkit.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala