Varastokaupasta miljoonalasku

Lappeenranta ja LFZ tuomittiin sopimusrikkomuksesta 1,5 miljoonan euron hinnanalennukseen Mustolan varastoriidassa.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki ja kaupunkiyhtiö Lappeenranta Free Zone (LFZ) tuomittiin maksamaan 1,5 miljoonaa euroa hinnanalennusta varastokauppaa koskeneessa riidassa.

Kaupungin osuus maksusta on noin 200 000 euroa ja LFZ:n noin 1,3 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki ja LFZ määrättiin maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja ja palkkioita noin 105 000 euroa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan Lappeenranta ja LFZ syyllistyivät sopimusrikkomukseen myydessään varastohalleja NREP Finland Log 2:lle. Tanskalaistaustainen yhtiö osti halleja yhteensä 13,2 miljoonalla eurolla. Tuosta summasta Lappeenranta ja LFZ joutuvat nyt palauttamaan 1,5 miljoonaa euroa.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan kaupunki ja LFZ pimittivät ostajalta tietoa vuokrasopimusten päättymisestä.

Varastoriidan juuret johtavat vuoden 2008 huhtikuulle.

Kaupunki ja Lappeenranta Free Zone myivät Mustolassa sijaitsevia varastohalleja tanskalaistaustaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle NREP Finland Log 2:lle yhteensä 13,2 miljoonalla eurolla.

Samaan aikaan päävuokralainen GWF-yhtiö oli irtautumassa vuokrasopimuksestaan. Myyjät pimittivät tiedon ostajalta NREP-yhtiöltä. Ostaja sai tiedon vuokrasopimusten purkamisesta vasta kaupanteon jälkeen. Todistajalausuntojen mukaan asia valkeni ostajalle samana päivänä, kun kauppakirjat allekirjoitettiin.

Tieto vuokrasopimuksen päättymisestä olisi vaikuttanut olennaisesti NREP:n maksamaan kauppahintaan. Yhtiö vaatikin käräjäoikeudessa reilun kolmen miljoonan euron hinnanalennusta.

Päävuokralainen GWF kertoi oikeudessa ilmoittaneensa jo vuoden 2007 kesäkuussa eli vajaa vuosi ennen kaupantekoa aikeistaan irtautua vuokrasopimuksista.

Purkuilmoitus tehtiin sähköpostilla kirjallisesti. Noin kuukauden hiljaiselon jälkeen LFZ:n toimitusjohtaja Markku Muhonen vastasi, ettei sopimuksia voi teknisesti purkaa. Tämän jälkeen vuokraneuvotteluihin tuli mukaan asemansa puolesta myös kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin.

Hultin ja Muhonen tarjosivat GWF:lle vuokratukea niin, että vuokra puolitettiin kunnes kaupat NREP:n kanssa saadaan päätökseen.

LFZ maksoi tuen kertasuorituksena ja GWF maksoi normaalisti vuokriaan.

Käräjäoikeus ei katsonut hyvällä Hultinin ja Muhosen toimia kaupanteon kulisseissa.

Oikeuden mukaan kaupanteon kannalta olennaiset asiat olisi pitänyt kertoa ostajalle sopimusneuvottelujen aikana. Kertomisvelvollisuutta korostaa oikeuden mielestä vielä se, että myyjänä on ollut julkisyhteisö ja sen toimija.

Käräjäoikeudessa Lappeenranta ja LFZ pyrkivät osoittamaan, että kauppa tehtiin vain kiinteistöistä eikä vuokrasopimuksista. Lisäksi Lappeenranta ja LFZ katsoivat, että NREP oli jo menettänyt oikeutensa vedota virheisiin, sillä se tarttui asiaan vasta kaksi vuotta kapunteon jälkeen.

KUVATEKSTI

Harri Manskinen

Mustolan satamassa sijaitsevissa varastoissa on nyt hiljaista. NREP-yhtiön varastoista käytyjen käräjien jälkeen kaupunki ja LFZ tuomittiin palauttamaan osan varastoista saamastaan hinnasta.

NREP-käräjöinti

Kansainvälinen NREP-kiinteistösijoittaja osti Mustolasta teollisuustontin ja -halleja keväällä 2008.

Myyjinä olivat Kaupunkiyhtiöiden Lappeenranta Free Zone -yhtiö ja kaupunki.

Kauppahinta oli 13,2 miljoonaa.

NREP vaati käräjillä 3,2 miljoonan euron hinnanalennusta.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan kaupunki ja Free Zone pimittivät tietoisesti päävuokralainen GWF-yhtiön aikeen irtisanoutua.

Kaupunki kiisti syytteet käräjillä.

Molemmilla osapuolilla on seitsemän päivää aikaa ilmoittaa tyytymättömyydestään ja 30 päivää hakea muutosta päätökseen valittamalla asiasta Kouvolan hovioikeuteen.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen