Ampumakeskusta uhkaa lakkautus

Muukon ampumaurheilukeskuksen toiminnan jatkuminen vaatii kaupungilta 2,45 miljoonan euron kunnostustyöt.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Ampumaurheilulajien harrastaminen on Lappeenrannassa vaakalaudalla. Uudet ympäristöluvat määräävät kaupungin poistamaan Muukon ampumaurheilualueen pilaantuneet maa-ainekset ja rakentamaan radoille pohjaveden suojausjärjestelmät, jotta keskuksen toiminta voisi jatkua entisellään.

Muukon ampumaurheilukeskus sijaitsee ykkösluokan pohjavesialueella. Ympäristönsuojelulain mukaan pohjavesien pilaamiskielto on ehdoton.

Maanvaihto- ja suojaustyöt maksaisivat kaupungille noin 2,45 miljoonaa euroa. Jos kaupunginvaltuusto myöntää rahoituksen, projektiin aiotaan hakea valtionapua 750 000 euroa.

KAUPUNKI on saanut ympäristölupien velvoittamiin toimenpiteisiin jo kertaalleen jatkoaikaa vuoden 2012 loppuun asti, koska rahaa kunnostustöihin ei ole ollut.

-Ympäristöviranomaisen kanssa on sovittu, että katsomme mitä meidän esitykselle käy syksyn talousarviokäsittelyssä, liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoo.

-Jos Muukkoon ei voida osoittaa rahaa, istumme ympäristöviranomaisten kanssa neuvottelupöytään. Katsomme, voiko jatkoaikaa antaa esimerkiksi kaksi kolme vuotta vai pitääkö toiminta lakkauttaa. Jos lakkautetaan, mihin mennessä pilaantuneet maa-ainekset pitää poistaa.

JATKOAIKAA voi hellitä sillä perusteella, että ampumarata-alue sijaitsee hiekkamaastossa, missä haulien haitalliset aineet liukenevat maaperään hitaammin kuin esimerkiksi suomaastossa.

-Muukon keskuksen suunnittelu alkoi 80-luvun alussa, jolloin lupamääräykset olivat täysin erilaisia kuin tänä päivänä, Oksman muistuttaa.

-Nykyisin ampumakeskusta ei saisi rakentaa tuolle paikalle.

PILAANTUNEIDEN maa-ainesten poistoon kaupunki joutuu joka tapauksessa.

Suurimmat rahareiät ovat haulikkoradat, joiden maanvaihto maksaa 900?000 eurosta miljoonaan. Haulikkoratojen pohjaveden suojausjärjestelmien rakentaminen on arvioitu niin ikään noin miljoonan euron hankkeeksi.

Luodikkoratojen osalta pohjavedet voidaan suojata noin 450 000 eurolla.

Pilaantuneita maita ei voi käyttää esimerkiksi ampumaradan meluvalleina, vaan ne pitää kuljettaa ongelmajätteenä pois.

-Se on kallista.

OKSMANIN ARVION mukaan Lappeenrannan alueelta on hyvin vaikea löytää korvaavaa sijaintia, johon ampumaurheilukeskuksen voisi rakentaa, jos Muukko suljetaan.

Vuonna 2009 Etelä-Karjalan Liiton selvityksessä arvioitiin, että Toikansuon entiselle kaatopaikka-alueelle voisi rakentaa ampumaradan.

-Virallisesti sitä ei ole ehdottanut kukaan, eikä sitä ole tutkittu mitenkään. Luulen, että Myllymäkeen kantautuva melu olisi ongelma, Oksman toteaa.

-Voihan se olla, että haulikkorata siirretään Muukosta muualle.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Muukon ampumaurheilukeskus sijaitsee ykkösluokan pohjavesialueella.

Muukon ampumaurheilukeskus

Sijaitsee Lappeenrannan Muukonkankaalla.

Pienoiskiväärirata, pistoolirata, villikarjurata, hirvirata, luodikko- ja siluettirata, skeet-radat ja trap-rata.

Vuonna 2007 tehdyn ympäristölupahakemuksen mukaan ampumaurheilukeskuksessa ammutaan 260 000-300 000 laukausta vuodessa.

Kuluvan syyskuun aikana aktiivisimmat käyttäjäryhmät ovat metsästysseurojen väki hirviradalla ja viranomaiset pistooliradalla. Ampujia on radalla päivittäin.

Sijaitsee ykkösluokan pohjavesialueella Salpausselän harjun päällä. Lääninhallituksen mukaan ampumaratatoiminta aiheuttaa merkittävän riskin ykkösluokan pohjavesialueelta otettavan talousveden laadulle.

Lähin vedenottamo sijaitsee Puslamäessä noin 670 metrin päässä ampuma-alueen reunasta.

Ampumaurheilu- ja metsästysseurojen lisäksi ratojen pääkäyttäjiä ovat poliisi, puolustusvoimat, tullipiiri ja rajavartiosto.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen