Lappeenrannassa kisa kovenee

Kokoomus ja perussuomalaiset rynnivät. Moni kokenut demari luopuu.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Entistä pienempään valtuustoon on entistä enemmän halukkaita Lappeenrannassa. Ehdokasasettelu päättyi tiistaina.

Etenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokashankinta onnistui hyvin. Kokoomus sai kokoon täyden listan eli 88 ehdokasta. Se ei ole kovin tavallista, sillä esimerkiksi viime vaaleissa mikään puolue ei päässyt lähellekään näitä lukuja.

Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jerker Brandt hehkuttelee, että tulijoita olisi ollut enemmänkin.

Perussuomalaisten lista paisui yli kaksinkertaiseksi, kun 15 sijaan ehdolla on nyt 40 nimeä. Mukana on muun muassa takavuosien joutsenolaisvaltuutettu Matti Vattulainen.

Merkillepantavaa oli vasemmistopuolueiden ja vihreiden vaikeus saada ehdokkaita.

Demareiden vaalipäällikkö Sanna Kujala arvioi, että syynä tahmeuteen on viime vuosina Lappeenrannassa kaupungin elinkeinoyhtiöiden ympärillä vellonut keskustelu: se on saattanut tuoda kuntapolitiikkaan ja yhteisten asioiden hoitamiseen kielteisen leiman.

Valtuustosta luopuu nyt monta kokenutta vaikuttajaa, kuten entinen kansanedustaja Reijo Paajanen (kok.) ja vasemmistoliiton Jaakko Kokko.

Kovin puhuri käy demareissa. Vaaleista jäävät pois kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Eeva Arvela, valtuuston varapuheenjohtaja Teuvo Kinnunen ja kolme muuta pitkään mukana ollutta.

Keskustan valtuutetuista jää pois kuusi, joista kolme tuli mukaan kesken kauden Ylämaa-liitoksen yhteydessä.

Kaikki kolme Lappeenrannan kansanedustajaa ovat odotetusti mukana vaaleissa. Vihreillä on listoillaan myös entinen kansanedustaja, kun Tuija Maaret Pykäläinen lähti mukaan.

Kuntaliitosten vuoksi Lappeenrannassa on ollut poikkeuksellisen suuri 76 valtuutetun kokoonpano. Nyt olot normalisoituvat, ja paikkoja on jaossa enää 59.

Kaikkiaan ehdokasmäärä kasvoi viime vaalien 368:sta 383:een. Luvut eivät ole aivan vertailukelpoisia, sillä kaupunki on kasvanut Ylämaan verran.

Kuntavaalit

Kuntavaaleissa valitaan edustajat kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin.

Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 28. lokakuuta.

Ennakkoäänestys kotimaassa 17.-23. lokakuuta.

Ehdokaslistat vahvistetaan 27. syyskuuta ja samalla ehdokkaat saavat numeronsa.

Valtuustojen toimikausi kestää vuodet 2013-2016.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari