Etelä-Karjala Itämeren kisoihin

Etelä-Karjala ja Viipuri muodostavat yhteisen joukkueen Itämeren maiden yhteiseen nuorten urheilukilpailuun.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjala ja Viipuri lyövät hynttyyt yhteen nuorten urheilussa. Tuloksena syntyy yhteisjoukkue, joka osallistuu ensi vuonna Itämeren maiden nuorten urheilukilpailuihin.

Joukkueeseen tulee 15-17-vuotiaita urheilijoita noin 330. Urheilijoista puolet tulee Suomesta ja puolet Venäjältä.

-Tämä on ainutlaatuista. On mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi venäläis-suomalainen jalkapallojoukkue toimii. Harjoitus-, peli- ja valmennuskulttuurit ovat niin erilaisia, Lappeenrannan kaupungin projektipäällikkö Juha-Pekka Ruokonen toteaa.

-Sinänsä kyseessä on yksi kilpailutapahtuma muiden joukossa. Yksittäisen nuoren urheilijan kannalta luvassa on kuitenkin ihan hieno kokemus. Kyse on vähän kuin miniolympialaisista.

KISOIHIN SAAPUU 12 joukkuetta kymmenestä eri maasta. Paikalle odotetaan ainakin 2?000 urheilijaa.

Yhteistyöstä on apua, sillä 15 kisalajista osa on Etelä-Karjalan vahvaa aluetta ja osa puolestaan Viipurin.

-Salibandyssa joukkueet ovat suomalaisia, koska laji on viipurilaisille täysin mystinen. Joukkue saa kyllä hyviä pelejä, sillä kisoihin tulee joukkueet Saksasta ja Tanskasta, ja onhan salibandy iso juttu myös Baltian maissa, Ruokonen toteaa.

Pöytätennis, pyöräily ja käsipallo ovat Viipurissa valtalajeja, Etelä-Karjalassa hyvin pieniä.

-Viipurissa on yksi Venäjän kovimmista pyöräilyjoukkueista. En tiedä miksi. Olga Zabelinskaya voitti Lontoon olympialaisissa kaksi pronssimitalia.

-Nyrkkeily on meillä pieni ja heillä hyvin vahva. K.O. Clubista kisoihin lähtee yksi edustaja. Seuran valmentaja Jani Nousiainen osaa itsekin venäjän kieltä.

VIIPURIN liikuntapaikat ovat kehittyneet viime vuosien aikana. Öljy- ja kaasuyhtiö Gazprom rakensi uimahallin ja lahjoitti sen vuoden kuluttua Viipurin kaupungille.

Parhaillaan rakenteilla on jäähalli, joka avaa ovet jääkiekkoyhteistyöhön.

Yleisurheilun kannalta on tärkeää, että Avangard-stadionilla on uusi ratapinnoite. Lisäksi kisojen käytössä on kolme isoa sisäliikuntahallia.

ENSI VIIKOLLA Etelä-Karjalasta suuntaa Viipuriin tukku eri lajien ja seurojen edustajia seminaariin, jonka pääaihe on lasten ja nuorten liikuntatottumusten vertailu maiden välillä.

Samalla pohditaan myös ensi vuoden kisojen joukkueiden muodostamista.

-Hankkeeseen on budjetoitu rahat erilaisiin bussikuljetuksiin. Kisojen aikaan bussit kulkevat edestakaisin kolmen päivän ajan, Ruokonen kertoo.

-Seurojen panostukseksi jäävät viisumit, jotka EU:n ja Venäjän sopimuksen vuoksi maksavat urheilijoille 21 euroa.

KUVATEKSTI

Juha-Pekka Ruokonen

Suomen ja Venäjän yhteistyö urheilun saralla on kuplinut jatkuvasti pinnan alla. Lappeenrantalaisen jalkapalloseuran LAUTP:n D13-joukkue kohtasi Favoritin ikätoverinsa 18. elokuuta Viipurissa. Tapahtumaa seurasi myös Viipurin urheilun supertähti, F1-kuljettaja Vitali Petrov (keskimmäinen takarivissä).

EU-hankkeen sivutuote

EU-rahoitteinen Step Up – Cross Border City in Action -rajakaupunkihanke.

Hankkeen tavoitteena on nuoriso-, liikunta-, kulttuuri- ja opetustoimien yhteistyön kehittäminen Imatran, Lappeenrannan, Viipurin, Svetogorskin ja Pietarin kaupungin Amiraliteetin kaupunginosan kesken.

Hankkeen yhteydessä selvisi mahdollisuus Etelä-Karjalan ja Viipurin yhteisjoukkueeseen Itämeren maiden nuorten kisoihin.

Itämeren maiden nuorten kisat 2013

Järjestetään Viipurissa 5.-7. heinäkuuta 2013.

Kisalajit: yleisurheilu, koripallo, nyrkkeily, maantiepyöräily, miekkailu, salibandy, jalkapallo, käsipallo, judo, suunnistus, purjehdus, uinti, pöytätennis, tennis ja lentopallo

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen