Etelä-Saimaan sivu pienenee

Lehti muuttuu tabloid-kokoon huhtikuussa. Pienempi sivukoko helpottaa lukemista. Sisällön määrä ei vähene, kun lehdet paksunevat.

Timo Laitakari

Etelä-Saimaan sivukoko pienenee huhtikuussa. Lehti muuttuu niin sanottuun tabloid-kokoon, joka on puolet lehden nykyisestä sivukoosta.

Etelä-Saimaata julkaiseva Sanoma Lehtimedia muuttaa samaan aikaan myös Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat tabloidiksi. Imatralla ilmestyvä Uutisvuoksi vaihtaa formaattiaan jo maaliskuussa.

Vastaava päätoimittaja Pekka Lakka perustelee muutosta lehden käytettävyydellä ja alan yleisellä kehityksellä.

-Lukijalle tabloidi on nykyistä sivukokoa helpompi ja ketterämpi. Lehden lukeminen vapautuu enemmän paikasta, kun lehteä ei tarvitse levitellä isoille pöydille.

-Toki myös kehitys vie kaikkia lehtiä kohti pienempää sivukokoa. Helsingin Sanomat muuttuu tabloidiksi ensi vuoden tammikuussa, ja useat maakuntalehtien kustantajat tutkivat parhaillaan pienempää sivukokoa.

Lakan mukaan Etelä-Saimaassa ei muutu pelkästään sivukoko. Myös lehden sisällöt uudistetaan. Lähtökohta on se, että Etelä-Saimaa on paikallisille ihmisille paras tietolähde paikallisiin asioihin.

-Etelä-Saimaan pitää olla jatkossakin Etelä-Karjalan johtava uutisväline. Paikalliset, laadukkaat uutiset erottavat Etelä-Saimaan muista välineistä. Lisäksi meidän on tarjottava lukijoille myös tarinoita, hyötyjournalismia ja elämyksiä. Tulevaisuuden sanomalehden on vastattava moneen huutoon.

Uudistuksen jälkeen eri viikonpäivien lehdissä on painotuseroja. Lauantaisin ja sunnuntaisin lukemistotyyppinen aineisto korostuu, arkena uutisten osuus on suurempi.

Sivukoon muutos tapahtuu 9. huhtikuuta eli sananvapauden päivänä. Lakka kertoo, että tämä ei ole sattumaa. Yli sata vuotta isossa broadsheet-koossa ilmestyneelle lehdelle muutos tabloidiksi on suuri.

-Vaikka sivukoko muuttuu pienemmäksi sananvapaus ei pienene.

Sanoma Lehtimedia Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Koskinen sanoo, että muutos tehtiin sisältönäkökulmasta. Lehtiyhtiön talouteen formaattimuutos vaikuttaa suoraan vain vähän. Koskinen uskoo, että suurimmat vaikutukset talouteen tulevat sitä kautta, että entistä parempaa tuotetta on helpompi myydä lukijoille.

Koskinen kertoo, että sivukoon muutoksesta on keskusteltu myös tärkeiden ilmoittajien kanssa. Palaute oli pääosin myönteistä.

Muutoksella ei Koskisen mukaan ole henkilöstövaikutuksia. Yhtiössä on käynnissä yt-neuvottelut henkilöstövähennyksistä, mutta niillä ei ole yhteyttä sivukoon muutokseen.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari