Jäi vähän turhan matalaksi

Kun ammattikorkeakoulu remontoitiin Kimpisen peruskouluksi, suunnittelu jäi

LAPPEENRANTA. Kimpisen uusissa koulutiloissa oppilaiden takit etsivät paikkaansa. Luokkien edustalta puuttuvat naulakot, joten oppilaat survovat takkeja reppuihinsa tai roikottavat niitä tuolien selkämyksillä.

Tavaransäilytykseen tarkoitettuja lokeroita koulusta löytyy, mutta niitä ei riitä kaikille.

Suunnittelu ei ole osunut ihan kohdilleen kaikissa muissakaan kohdissa, kun ammattikorkeakoulu remontoitiin peruskouluksi Pohjolankadulla.

LIIKUNTASALIN virkaa tekee matala tanssisali. Kimpisessä opiskelee tällä hetkellä yläkoululaisia ja lukiolaisia. Heistä pisimmillä pää hipoo hypätessä katon betonirakenteita.

Liikuntasaliin asennetut puolapuut ovat puolestaan niin matalalla, että oppilaat eivät pysty roikkumaan niissä suorana.

Ammattikorkeakoulun aikaan rakennuksessa ei ollut yhtään salia. Matala sali saatiin, kun kaksi kellarikerroksen luokkahuonetta yhdistettiin.

Pukuhuoneet eivät ole liikuntasalin vieressä, vaan suuren rakennuksen toisessa ääripäässä. Seiskaluokkalaisesta tytöstä ei tunnu mukavalta hipsiä trikoissaan läpi lukuisten käytävien, joilla on satoja oppilaita tunnin alkua odottelemassa.

Lähemmäksi salia olisi ollut mahdollista rakentaa pukukopit, mutta silloin olisi pitänyt tyytyä hyvin ahtaisiin tiloihin.

Suihkuja pukukopeissa on vain yksi. Kun 25 oppilaan pitää suoriutua suihkusta ja pukeutumisesta 15 minuutin aikana, tuskin kukaan käy suihkussa.

UUSI RUOKALA on viihtyisä, valoisa ja avara. Kääntöpuolena on tilan akustiikka. Meteli nousee melkoiseksi, kun sadat oppilaat saapuvat syömään.

Koulussa on keksitty keino metelin vähentämiseksi. Oppilaat ryhtyvät valmistamaan käsityö- ja kuvaamataitotunnilla tauluja seinille. Äänieriste syntyy, kun styroksin päälle pingotetaan kankaita.

AMMATTIKORKEAKOULUN jäljiltä jotkut asiat ovat Kimpisessä keskimääräistä paremmin. Esimerkiksi vessoja löytyy kivasti.

Entiseen kellarin varastoon saatiin remontoitua bändihuone ja luksuksena äänitysstudio, sekä viereen tilava musiikkiluokka.

Käsityölle ja kuvaamataidolle saatiin varattua oma siipi, jossa valoisat taideaineiden luokat ovat kätevästi vieri vieressä.

Kuvateksti

Marleena Liikkanen

Puolapuut ovat liikuntasalissa niin alhaalla, että 180-senttinen Santtu Nurmi ei pysty niissä suorana roikkumaan. Ja katto on niin alhaalla, että hyppäämistä kannattaa välttää.

Ruokalassa kaikuu. Oppilaat tekevät seinälle äänieristeitä.

Käytäville odotellaan naulakoita. Lokeroita ei riitä kaikille.

Pukuhuoneet on varustettu yhdellä ainoalla suihkulla.

Koska oppilaat lojuvat joka tapauksessa pitkin lattioita, heitä varten on varattu säkkituoleja. Tunnin alkua odottaa 7C.

Suunnittelun kukkasia

Designpääkaupunkivuosi ottaa loppukiriä Helsingissä. Etelä-Saimaan kulttuuritoimitus osallistuu talkoisiin Suunnittelun kukkasia -juttusarjalla.

Sarjan tarkoituksena on tuoda esille maakunnallisen suunnittelupöydän tuotoksia, joita ei voi pitää lopputulokseltaan kaikkein onnistuneimpina.

Toimitus pyytää toteutukseen apua lukijoilta. Vinkkaa suunnittelun kukkasista hyvässä hengessä ja leikkimielellä osoitteeseen [email protected].

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen