Kahilanniemessä tupa täynnä

Ruuhkainen on myös Kahilanniementie. Nyt asukkaat toivovat, että rakentaminen loppuisi tänä syksynä valmistuvaan sairaalan pysäköintitaloon.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Ruuhkainen on Kahilanniementie Lappeenrannassa. Jalankulkijat saavat väistellä mitä milloinkin. Vähän toistakymmentä vuotta sitten Kahilanniemen alueella ei ollut kuin pari taloa. Kahilanniementien varrella asuva Sirpa Naumoff muistaa, miten siellä oli rauhallista ja hiljaista.

-Eihän täällä ollut kuin tämä meidän talo ja sitten tuolla tien päässä Sunin (Tapani).

Idylliä Kahilanniemessä on asukkaiden mukaan yhä, vaikka asuinalue on ahdettu täyteen rakennuksia. Rantaa on levittää leivän kummallekin puolelle. Alueen monumentiksi kohoaa tänä syksynä valmistuva sairaalan pysäköintitalo.

-On kuitenkin vähän ufomainen tähän maisemaan, katsoo vuodesta 2000 Kahilanniemessä asunut Tanja Riihelä.

Vain Kahilanniemen pääty on yhä luonnontilassa. Kapea niemi elää omaa elämäänsä. Naumoffin mukaan sinne ei ole kuitenkaan menemistä, koska siellä on punkkeja.

Tiistaina Tanja Riihelä käveli yhdessä tyttärensä Dilaran kanssa Kahilanniementietä alas kotiin. Pysäköintilaitos jäi tien toiselle puolelle. Sen katolla liehui Suomen lippu. Pysäköintilaitoksessa vietettiin harjakaisia. Milloin äiti ja tytär joutuivat kävelemään keskemmällä ajorataa ja milloin taas pääsivät aivan tien reunaan.

-Henkensä kaupalla saa kävellä. Olisi pitänyt valita ylätie (Valto Käkelän katu) sairaalan toiselta puolelta. Pitää nyt vain jotenkin ymmärtää ja yrittää väistää.

-Saisi tosiaan rakentaminen loppua tähän, Riihelä huokaisi syvään.

KAHILANNIEMEN asukkaat ovat tottuneet ja myös kyllästyneet liikenteen ruuhkaan. Sirpa Naumoff tietää, että sitä on ollut ainakin jo yli kymmenen vuotta, niin kauan kuin aluetta on rakennettu. Naumoff muistaa vielä, kuinka heiltä menivät kaikki vapaat parkkipaikat alta. Nyt tilanne on hivenen parempi, kun sairaanhoito-oppilaitos muutti Skinnarilaan.

-Kaupungille olen soittanut monta kertaa myös jalkakäytävistä.

Tanja Riihelä ei tiedä, itkeäkö vai nauraa.

-Ainoa lohtu on se, että kun pääsee kävellen Kahilanniementietä pitkin kotiin, siellä odottaa rantamaisema.

SIRPA NAUMOFF ja ja Tanja Riihelä toivovat, ettei syksyllä valmistuva pysäköintilaitos lisää liikennettä. Toki Kahilanniementien alkupäässä liikenne kasvaa todella paljon, mutta varsinaiselle asuinalueelle sen ei uskota ylettyvän.

-Mutta ahdasta tulee ainakin joskus aamutunteina, kun kaikki ovat menossa töihin, miettii Naumoffin naapurina asuva Kari Jokela.

-Ja pitikö siitä tulla noin iso. Ei kyllä sovi mitenkään tähän maisemaan, Riihelä ihmettelee.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Tanja ja Dilara Riihelä väistelevät Kahilanniementiellä, mutta Sirpa Naumoffilla (toinen alh.vas.) on tilaa hengittää laiturilla. Kahilanniementieltä pääsee polkua pitkin aivan niemen kärkeen. Kari Jokela (oik. alh.) tuumii, että kun sairaalaan viereen valmistuu pysäköintitalo, ainakin aamun tunteina on ruuhkaa, kun kaikki menevät töihin.

Kahilanniemi

Kimpisen asuinalue. Alueella oli aikoinaan saha. Kansan suussa sitä kutsuttiin Hentun sahaksi.

Toinen nimitys oli Nälkäniemi. Sahalla kun oli huonot palkat, niin työväki vaihtui tiheään. Sahatoiminta loppui noin viitisenkymmentä vuotta sitten. 1990- ja 2000-luvuilla alueelle on rakennettu sekä pientalo- että kerrostaloasuntoja.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen