Kannas tarvitsee lisärahaa

Yksityisen rahan keräys on tuottanut noin 400 000 euroa. Alkuperäisiä suunnitelmia on jo karsittu rahan puutteen takia.

Elina Kemppainen

Lappeenranta. Sotahistoriakeskus Kannaksen yksityinen varainkeruu takkuilee edelleen.

Keräys on tuottanut tähän mennessä noin 400 000 euroa. Summan julkisti perjantaina tieto- ja näyttelykeskustoimikunnan puheenjohtaja Heikki Järvenpää. Vuonna 2009 alkaneen keräyksen tavoite on edelleen kaksi miljoonaa euroa.

Keväällä Lappeenrannan kaupungin näkemys oli, että tavoitellusta kahdesta miljoonasta eurosta pitää olla tänä syksynä koossa puolet, jotta keskus voisi saada investointirahaa talousarviossa.

Järvenpää on vakuuttunut, että rahankeräys onnistuu vielä.

Hänen mukaansa yksityisiltä rahoittajilta on saatu lupauksia lahjoituksista, jotka tehdään, kun Lappeenrannan kaupunki päättää rahoituksesta. Sen tekee valtuusto marraskuussa ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Heikki Järvenpään mukaan tavoitteena on avata Kannas kesällä 2014.

Toteutuessaan Kannaksesta tulee alkuperäistä karsitumpi versio. Linnoitukseen kaavaillusta uudisrakennuksesta on toistaiseksi luovuttu, samoin tällä hetkellä kaupunginarkiston käytössä toimivan makasiinin käyttämisestä.

Kannas-keskus sijoittuisi kokonaisuudessaan tyhjillään olevaan 1A-makasiiniin, jota on vuosina 2006—2010 kunnostettu keskusta varten 715 000 eurolla.

Tilaa keskukselle tulisi 500 neliömetriä alun perin suunnitellun 1 300 neliömetrin sijaan.

Heikki Järvenpään mukaan kaikki ydintoiminnot kuitenkin mahtuvat pienempään tilaan.

— Ainoastaan ratsuväkimuseo ei mahdu makasiiniin, vaan se jäisi nykyiselle paikalleen komendantin taloon.

Suunnitelmien mukaan keskukseen tulisi 25-paikkainen elokuvateatteri, jossa olisi liikkuvat penkit ja 180 asteen valkokangas. 3D-tekniikan avulla teatterissa esitettäisiin Tulimyrsky-nimistä lyhytelokuvaa, joka tekisi Kari Kyrönseppä.

— Siinä tulee sellainen vaikutelma, että on itse tapahtumien keskipisteessä, Heikki Järvenpää kuvailee suunnitelmissa olevaa teatteria.

Jos elokuvan rahoitus järjestyy, se kuvataan ensi kesänä.

Kannas-keskuksen tavoite on kertoa talvi- ja jatkosodan taisteluista sekä elämästä kotirintamalla. Toimikunta kuvailee sitä tieto- ja elämyskeskukseksi.

Kannas-keskuksen toimikunta toivoo, että 1A-makasiinin remonttisuunnittelu voitaisiin aloittaa ensi vuoden alussa. Sisällöntuotanto halutaan aloittaa samaan aikaan, jotta valmista olisi kesällä 2014.

Makasiinissa on seinät ja katto on kunnossa, mutta siinä on vielä maalattia.

Alueella on tehty arkeologista pohjatutkimusta. Museoviraston raportin mukaan makasiinin ja kaupunginarkiston välinen alue vaatii lisätutkimusta, jos sen päälle rakennetaan.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen