Kyläkauppa palaa Jakolaan

Kaksi kaupan alan yrittäjää on tehnyt tonttivarauksen rajakylään. Ensimmäistä liiketonttia rakennetaan. Liikeidea on ulkopuolisille salaisuus.

Hannu Ojala

IMATRA. Kyläkauppa palaa Imatran Jakolaan.

Entinen osuusliikkeen tyhjillään ollut myymäläkiinteistö paloi kivijalkaan jo vuosia sitten.

Kylässä asuvat Jenni Golnick-Laitinen ja Jukka-Pekka Laitinen eivät pane pahakseen, että uutta myymälää ollaan rakentamassa kävelymatkan päähän. Nyt maitopurkki haetaan Rajapatsaalta ja isommat ostokset tehdään Mansikkalassa.

-Eihän täältä puutu kohta kuin baari ja Alko, Jukka-Pekka Laitinen hehkuttaa tulevaisuuden näköaloja.

Muutaman kilometrin päässä Imatran rajanylityspaikasta on aloitettu uuden liiketilan rakentaminen. Kyläläisille uusi liikerakennus Pietarintien ja Karhusuontien risteyksessä on kuitenkin täysi mysteeri.

Tällä hetkellä tontille tulevan lemiläisen yrittäjän Vladimir Desnitsan liikeideasta tiedetään vain niin paljon, kuin mitä näkyy rakennustyömaalta ja lukee heinäkuussa myönnetyssä rakennusluvassa.

Tontille on määrä nousta Skandinavian Market Oy:n taloustavarakauppa, jonka kerrosala on 2 345 neliötä.

Tontin kaavamääräykset antavat oikeuden myös 200 neliön päivittäistavarakaupalle. Kokoluokka on sama kuin valtateiden varsilla liikennemyymälöissä.

Liiketontin pohjaa tiivistetään ja avajaisia pitäisi viettää ensi vuoden aikana, mutta kaupan tarjonnasta ja etenkin kalatiskistä puhutaan vain huhuna.

Desnitsa itse ei hae ideoilleen julkisuutta ja on huonosti tavoitettavissa.

Toimintakonsepti on todennäköisesti sama, mitä hän tavoitteli Nuijamaalla. Ajatuksena oli perustaa puutarhakalusteita, puutarhatyövälineitä, kalastustarvikkeita sekä siivousvälineitä myyvä liike.

Lappeenrannan kaupungin myöntämästä poikkeusluvasta kuitenkin valitettiin Kouvolan hallinto-oikeuteen, ja siinä suunnassa projekti on ollut jäissä jo yli vuoden.

Karhusuon risteykseen on kaavassa merkitty kolme liikerakentamisen tonttia. Toisen näistä on varannut Disa´s Fish.

Toimitusjohtaja Martti Tepposen mukaan tässä vaiheessa rakentamisen kanssa ei hoppuilla.

Kalakauppaan keskittynyt elintarvikkeita myyvä yritys tulee Imatralle Rajapatsaan kautta, jossa kauppa avataan lokakuussa entisen K-Market Nastan kiinteistössä.

Tepposen mukaan uuden liikkeen rakentamista mietitään ensi vuoden puolella.

Pietarintien varren kaavassa on kaikkiaan viisi liikerakentamiseen soveltuvaa tonttia. Kaava on ollut valmis jo vuosia, mutta ajoittain viriävä mielenkiinto ei tätä ennen ole johtanut konkreettisiin toimiin.

Maankäyttöpäällikkö Pertti Kanervon mukaan yhtenä syynä on kaupungin edellyttämä rakentamisvelvoite, joka on puolet tonttitehokkuudesta ja tarkoittaa yli 2?000 kerrosneliötä.

Kaupunki ei halua, että alue täyttyisi autotallin kokoisista varastomyymälöistä.

Jenni Golnick-Laitisella ja Jukka-Pekka Laitisella ei ole mitään sitä vastaan, että asiointiliikenne naapurustossa lisääntyy.

-Rekkaliikenteeseen se ei vaikuta millään lailla, mutta saattaa nostaa asuntojen arvoa, Jukka-Pekka Laitinen arvioi.

KUVATEKSTI

Hannu Ojala

Jenni Golnick-Laitinen, Julia ja Jukka-Pekka Laitinen viettivät aurinkoista iltapäivää talonsa terassilla Jakolassa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala