Matkalla perheyhtiön johtajaksi

24-vuotias Ville Suni valmistautuu 107-vuotiaan Suni-yhtiön neljännen polven toimitusjohtajaksi.

Outi Salovaara

Ville Sunin siirtyminen perheyritys Suni Oy:n johtoon ei ehkä ollut kirjoitettu tähtiin, mutta yläasteen aineeseen kuitenkin.

Teini-ikäinen Suni kirjoitti aineessaan suunnitelmistaan: yläasteen jälkeen lukioon, sieltä yliopistoon ja sitten yrittäjäksi.

Nyt lukio ja yliopisto ovat jo ohi, ja 24-vuotias Suni on vastikään aloittanut yhtiön kehityspäällikkönä, yhtiön neljännen sukupolven edustajana. Muutaman vuoden päässä siintää perheyhtiön toimitusjohtajuus.

Perheyritys on ollut läsnä Ville Sunin arjessa vauvasta lähtien. Yrityksessä työskennelleet toimitusjohtajaisä Tapani ja laskentapäällikkönä ollut äiti Marja tekivät pitkää päivää ja puhuivat väistämättä kotonakin paljon työasioista. Teemana saattoi olla yhtä lailla työntekijän sairastuminen kuin liiketoiminnan strategiset linjauksetkin.

Ville Sunilla on kolme isosiskoa, joista vanhimmat ovat myös kaupallisella alalla. Hanna asuu Italiassa ja on perustanut oman yrityksen, Laura taas on yrittäjänä Helsingissä. Niina puolestaan on farmasian tohtori.

Nuorimmainen Ville oli se, jolla oli paloa jatkaa perheyrityksen johdossa.

— Olemme isän kanssa puhuneet, että minulla on kolme vuotta aikaa ja sitten pyrin siirtymään toimitusjohtajaksi. Olen silloin 27, ja se tuntuu tietysti nuorelta iältä ja pelottavaltakin, Suni pohtii.

Hän kuitenkin uskoo, että muutoksen ei tarvitse tapahtua nopeasti ja radikaalisti, vaan hän voi vielä toimitusjohtajana ollessaankin edelleen keskustella yhtiön asioista isänsä kanssa.

Ville Suni arvioi, että perheyrittäjyyteen liittyvä olennainen arvo on henkilöstöstä välittäminen. Pörssiyhtiössä väen vähentäminen liikevoiton lopettaessa kasvunsa käy keveästi, mutta perheyhtiössä kynnys edes lomauttaa työntekijöitä on korkea.

— Totta kai yrityksen on tehtävä tulosta, jotta sillä olisi jatkuvuutta. Itselläni arvomaailma on kuitenkin se, että mukaan ei lähdetä mahdollisimman korkeaa voittoa tekemään, Suni arvioi.

Paikallisuus ja luotettavuus ovat myös tärkeitä arvoja koko historiansa ajan Kaakkois-Suomessa toimineessa yhtiössä.

Suni arvelee, että kotona opetetut hyvät pöytä- ja käytöstavatkin ovat osa perheyrityksen ihmisistä välittämisen kulttuuria.

Harvinaisen vanhan, 107-vuotiaan, perheyrityksen leipiin neljännen polven edustajana siirtyminen voi näyttää siltä, että perillinen istuutuu valmiiksi katettuun pöytään.

Suni uskoo, että hänen kaveripiirinsä ei ajattele hänen päässeen helpolla.

— En omasta mielestäni käyttäydy kuin kultalusikka suussa syntynyt ihminen. Ja kaverini tietävät, että mikään ei tule helpolla ja että yrityksen pyörittäminen vaatii paljon työtä.

Ville Suni tietää omankin isänsä välillä käyneen läpi kovia aikoja, ennen kuin yritys on saatu uudestaan jaloilleen.

— Hänellä on ollut työtunteja hirveä määrä.

Yrittäjyydessä Sunia kiehtoo vapaus viedä yrityksen asioita itsenäisesti eteenpäin. Pörssiyhtiössä johtajan kädet ovat eri tavalla sidotut, ja uusien ideoiden toteuttaminen ei ole yhtä joustavaa kuin perheyhtiössä. Toisaalta myös vastuu on suuri.

— Ja kyllä minua on aina kiehtonut ihan vain kaupan tekeminen, Suni toteaa.

Sukupolvenvaihdos on monimutkainen prosessi. Suni on poikkeuksellisen perehtynyt aihepiiriin paitsi oman perheyhtiönsä kautta myös aiheesta tekemänsä yliopiston lopputyön ansiosta. Hän tutki pro gradu -työssään sukupolvenvaihdokseen liittyviä inhimillisiä seikkoja.

Vanhan johtajan ei aina ole helppo luovuttaa paikkaansa nuoremmalle, jolla taas voi olla tarve näyttää räväkästi kyntensä.

Sunin mukaan perheyhtiössä on helpompi sanoa asiat suoraan. Isälle voi väittää eri tavalla vastaan kuin johtajalle vieraan palveluksessa. Särmiä on jo hiottu.

— Isä on ollut päällepäsmäri eikä hän ole tottunut kuuntelemaan muita. Tilanne on parantunut, kun olemme avoimesti puhuneet asiasta.

Ville Suni haluaa olla kuunteleva johtaja, joka päätösvallastaan huolimatta tukeutuu yrityksen muihin työntekijöihin.

— Urheilujoukkueessakin valmentaja vain johtaa ja ohjaa, ja pelaajat vastaavat itse suorituksesta.

Työn ohella Ville Suni harrastaa urheilua, jota on ollut kalenterissa valtavat määrät 10-vuotiaasta lähtien.

— Olen urheilufriikki, hän tunnustaa.

18-vuotiaaksi asti Suni pelasi SaiPassa jääkiekkoa ammattimaisesti. Lukion jälkeen hän halusi lähteä yliopistoon ja ymmärsi, että on mahdotonta yhdistää jääkiekkoa ja opiskelua toisiinsa. Jääkiekko sai väistyä, ja Suni aloitti kauppatieteiden ja johtamisen opinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Hän kuitenkin pelasi edelleen salibandyä NST:ssä SM-sarjassa, mutta on nyt hellittänyt hieman ja siirtynyt salibandyn kakkosdivisioonaan PoNoVo-seuran riveihin. Muita suuria urheilurakkauksia ovat golf, lenkkeily ja kuntosalilla käyminen.

Työn ja urheilun ohella aikaa on saatava riittämään myös tyttöystävälle Emilialle, joka vielä opiskelee toisella paikkakunnalla yliopistossa. Sunilla on sovittelemista kalenterissaan, mutta toisaalta se sopii hänelle.

— En osaa olla esimerkiksi kahta tuntia täysin jouten, vaan haluan mielelläni kalenterini täyteen.

Suni on kasvanut ja opiskellut Lappeenrannassa, ja ainoa pidempi poissaolo kotikonnuilta tapahtui vuosi sitten noin puolen vuoden opiskelijavaihdossa Kaliforniassa. Hänellä ei ole aikomusta tulevaisuudessakaan jättää synnyinseutua.

Onneksi tyttöystäväkin on valmis muuttamaan Lappeenrantaan valmistuttuaan.

Suunnitelmissa on, että tyttöystävä kokeilee asumista Lappeenrannassa ensi kesänä kesätöiden merkeissä.

Lapsia Ville Suni jossain vaiheessa haluaisi ehdottomasti vähintään kaksi. Lasten kanssa olemista hän on harjoitellut kummilastensa eli sisarustensa kolmen lapsen kanssa.

— Lasten kanssa on ihan älyttömän mukava temmeltää, Suni sanoo.

On poikkeuksellista, että yritys elää yli 100-vuotiaaksi. Vielä poikkeuksellisempaa on, että perheyritys siirtyy neljännelle sukupolvelle. Ville Suni aikoo tehdä töitä, jotta Suni-yhtiötä aikanaan johtaa viides sukupolvi.

— Haluan jättää yrityksen omille lapsilleni vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin isäni jättää sen minulle.

Ville Suni

Syntynyt 1988 Lappeenrannassa.

Valmistunut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi kesäkuussa 2012.

Suni Oy:n kehityspäällikkö heinäkuusta 2012 lähtien.

Nuorin Suni Oy:n toimitusjohtajan Tapani Sunin neljästä lapsesta.

Suni Oy perustettiin 1905 Savitaipaleella.

Suni-konserni harjoittaa nykyisin auto-, vene-, moottoripyörä- ja pienkonekauppaa sekä huoltotoimintaa.

Työntekijöitä noin 150, liikevaihto 2011 noin 68 miljoonaa euroa.

Suni Oy on yksi vanhimmista saman suvun omistuksessa olevista yrityksistä Suomessa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara