Mahat täyteen kolmella eurolla

Saimaan Tukipalvelujen ruokapalvelut tekee päivittäin noin 14 000 annosta ruokaa. Niitä tekee 140 työntekijää, neljällätoista keskuskeittiöllä.

Piia Kaskinen

Lappeenranta. Yhden kouluruoka-annoksen elintarvikkeet saa eurolla.

Tiistaina niihin kuului jauheliha-makaronilaatikkoa, porkkanaraastetta, leipää, levitettä ja maitoa.

Kun annokseen lisätään muut kulut — palkat, vuokrat, hallinto, ostot ja muut, sen hinta kasvaa kolmeen euroon. Miten ruoan saa tehtyä näin halvalla?

Ensimmäinen vastaus: keskittämällä.

Pirjo Huttunen lisäsi makaronin ja jauhelihan päälle munamaitoa. Kaikkiaan kaksisataa litraa.

Lauritsalan keskuskeittiö teki tiistaina yhtä suosikkiruokaa kautta vuosikymmenten: jauheliha-makaronilaatikkoa. Päivän menyy hotkaisi munamaidon lisäksi 80 kiloa makaronia ja 110 kiloa jauhelihaa. Oheen hieman kasvista: 90 kiloa raasteeksi meneviä porkkanoita.

Saimaan Tukipalvelujen ruokapalvelut kilpailuttaa tavarantoimittajat noin kahden vuoden välein, viimeksi keväällä. Muilta toimittajilta se ei tuotteita hanki. Se ostaa kotimaisia raaka-aineita, välttelee lisäaineita, valkoista pastaa ja valkoista riisiä ja tekee ruoat mahdollisimman pitkälle itse.

— Jotkut tuotteet hankimme valmiina, esimerkiksi lihapullat. Niiden tekeminen itse olisi sula mahdottomuus, tuumaa ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä.

Toinen vastaus: optimaalisella määrällä henkilökuntaa.

Lauritsalan keittiössä työskentelee kymmenen kokkia. Heidän työpäivänsä alkavat eri aikoihin. Lämpimän ruoan laittajat tulevat aamukuudelta. Puolta tuntia myöhemmin kauhan varteen tarttuvat erikoisruokavalioita tekevät dieettikokit. Kuormauksesta ja varastoinnista vastaavat tulevat seitsemältä. Tiskaaja saa nukkua pisimpään, hän saapuu vasta 8.45.

Keittiö kokkaa neljälle päiväkodille ja viidelle koululle, ja lähettää niihin kaksituhatta ruoka-annosta päivittäin. Kaikkiaan Saimaan Tukipalvelut tekee noin 14 000—15 000 ruoka-annosta päivässä: lapsille ja vanhuksille, sairaaloille ja terveyskeskuksille.

— Ensimmäiset annokset lähtevät meiltä kello 9.30 ja viimeiset kello 10.10. Periaate on, että ruoka saapuu syöjälle mahdollisimman tuoreena.

Päiväkoteihin vietävä ruoka on hieman kalliimpaa kuin kouluihin vietävä. Yhden annoksen elintarvikkeet maksavat noin 1,30 euroa.

Korkeampaa hintaa selittää jälkiruoka. Sitä kuuluu päiväkotiannoksiin monta kertaa viikossa. Ero selittyy myös sillä, että päiväkoti-ikäisillä on enemmän erityisruokavalioita. Sekä sillä, että ryhmät ovat pieniä. Siksi ruokakin liikkuu pienemmissä erissä.

— Kokkaaminen on vain osa tätä työtä. Suurin osa on annosten pakkaamista, kertoo ruokapalveluesimies Sari Kokkonen.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Hikinen duuni. Minna Rautio (ylh.) Pirjo Hallahuhta ja Pirjo Huttunen valmistavat makaronilaatikkoa.

Keskuskeittiön Top-8

Uunimakkara

Jauheliha-makaronilaatikko

Lempeä kanakeitto

Broileri-makaronilaatikko

Spagettipaistos

Uuniperunat

Nakkikeitto

Potlohko

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen