Päivystys ilman potilaita

Hoitajat saivat keskiviikon ja torstain välisenä yönä yhden päivystyspuhelun Parikkalassa. Viime vuonna yöpäivystyksessä kävi alle yksi potilas päivässä.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Nainen soittaa Parikkalan sairaalan ovikelloa.

On keskiviikkoilta. Kello on parikymmentä minuuttia yli kymmenen ja sairaalan yöpäivystys on hetki sitten alkanut.

Lähihoitaja käy ovella. Nainen on tuttu kävijä päivystyksessä, eikä tarvitse tälläkään kertaa lääkärin tutkimusta.

Ensi vuonna ovelle ei ehkä tulla enää kertomaan voinnista. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri haluaa lakkauttaa Parikkalan iltakymmenestä aamukuuteen kestävän yöpäivystyksen.

YÖPÄIVYSTYKSEN lääkärit ovat joko kotona tai päivystyspisteessä. Parikkalassa asuvat ovat kotivalmiudessa. Keikkalääkärit paikan päällä.

-Tämän yön lääkäri on kotona. Tarvittaessa saamme hänet nopeasti paikalle puhelimella, sanoo sairaanhoitaja Elina Soikkeli.

Yöpäivystyksen varsinainen hermokeskus onkin sairaala ja sen potilaista huolehtivat kolme yöhoitajaa. Jos yöpäivystykseen tulee ulkopuolelta potilas, on kahden hoitajan irrottauduttava päivystykseen lääkärin tueksi.

Hoitajat vastaavat myös yöpäivystykseen tulevista puhelinsoitoista.

-Suurin osa päivystykseen tulevista soittaa etukäteen. Osa tulee suoraan ovellekin. Myös ambulanssi tuo potilaita, sanoo Soikkeli.

Hoitajat arvioivat tarvitseeko potilas lääkäriä tai voisiko päivystykseen tulon siirtää aamuun. Tai selvitäänkö hoito neuvoilla.

YHDEN jälkeen päivystyspuhelin soi sen ainoan kerran tänä yönä. Hoitaja pyytää flunssaista soittajaa tulemaan vastaanotolle aamulla.

-On öitä ettei käy ketään ja sitten taas öitä, kun käy useampia. Edellisenä yönä olimme päivystyksessä lääkärin kanssa puoli kahteentoista. Sitä edellisen yön päivystyksessä ambulanssi toi ja vei potilaita aamukuudeltakin, sanoo Soikkeli.

Vilkkaimpia öitä ovat viikonloput ja kesäyöt. Baarit tuottavat asiakkaita.

Vuonna 2010 Parikkalan yöpäivystyksessä kävi 475 ja viime vuonna 300 potilasta. Pudotus oli raju.

-En tiedä miksi. Ehkä niitä kriteereitä on tiukennettu, joilla päivystykseen otetaan sisään, arvelee lähihoitaja Päivi Valkeapää.

TOISINAAN lääkäriä tarvitaan myös sairaalassa.

-Yön lääkäripäivystys olisi hyvä säilyttää jo sairaalankin kannalta. Jos täällä ei olisi lääkäriä, silloin konsultoitaisiin Lappeenrantaa. Kysyttäisiin, että mitä joissakin ongelmatilanteissa tehdään, sanoo Soikkeli.

Kello on kuusi torstaiaamuna. Yksikään ihminen ei tarvinnut tänä yönä lääkäripalveluja Parikkalassa.

Hoitajien mukaan nyt oli poikkeuksellisen hiljainen yö.

Lääkärikin sai rauhallisen yöunen.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Lähihoitaja Mari Toivainen ja sairaanhoitaja Elina Soikkeli saivat keskiviikon ja torstain välisenä yönä keskittyä vain Parikkalan sairaalan 35 potilaaseen. Parikkalan yöpäivystykseen ei tullut sisään yhtään potilasta.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen