Rajan koulutus Imatralle

Rajavartiolaitos on luopumassa Espoon koulutuskeskuksesta. Henkilökunnan koulutus keskitetään Immolaan. Täydennyskoulutus laajenee.

Hannu Ojala

IMATRA. Rajavartiolaitoksen henkilöstön koulutus keskittyy Imatralle.

Muutos sisältyy Raja- ja merivartiokoulun tulossuunnitelmaan vuodelle 2014. Suunnitelma tarkentuu syksyn aikana.

-Päätöksen asiasta tekee rajavartiolaitoksen päällikkö, mutta tämä ratkaisu on erittäin todennäköinen, sanoo Raja- ja merivartiokoulun johtaja Vesa Huuskonen.

Raja- ja merivartiokoulu vastaa laitoksen henkilökunnan perus- ja täydennyskoulutuksesta.

Koululla on tällä hetkellä Imatran lisäksi koulutuskeskus Espoossa. Kahden keskuksen malli syntyi 90-luvun puolivälissä, kun erillisinä toimineet Rajakoulu ja Merivartiokoulu yhdistettiin hallinnollisesti.

Muutoksen yhteydessä ollaan myös lopettamassa kokonaan merivartijoiden peruskoulutusta. Uudistuksen jälkeen rekrytointi merivartiostoihin tapahtuu virassa olevista rajavartijoista, jotka saavat tehtävään tarvittavan täydennyskoulutuksen.

-Merellinen täydennyskoulutus on jo nyt merkittävää ja laajaa, ja tiettyjen pätevyyksien ylläpito vaatii määräaikaista täydennyskoulutusta, Huuskonen perustelee rakennemuutoksen taustoja.

Koulutustarpeiden lisäksi Espoon koulutuskeskuksesta luopumista vauhdittaa tarve säästää kiinteistökustannuksista.

-Keskeinen motivaatio on kuitenkin itärajan kasvava liikenne.

Tarve palkata uusia rajavartijoita rajatarkastukseen on tällä hetkellä vain Kaakkois-Suomessa ja Helsingin lentoaseman rajatarkastusyksikössä.

Ensi vuonna Immolassa aloitetaan rajavartijan peruskurssi, jolle opiskelupaikan saa 40 henkilöä.

Alkujaan kurssi piti toteuttaa 20 henkilölle, mutta hallituksen budjettiesitykseen sisältyvä lisämääräraha antaa mahdollisuuden kaksinkertaistaa opiskelijoiden määrän.

Lisättynäkin se on vain samalla tasolla kuin henkilöstön keskimääräinen poistuma Kaakkois-Suomen rajavartiostossa Seuraavan vuoden kurssivahvuutta ei Huuskosen mukaan vielä tässä vaiheessa tiedetä.

Koulutuksen päätuotteena ollut peruskoulutus on tulevina vuosina jäämässä toiselle sijalle. Koulutusvuorokausia Imatralla kertyy nykyistä enemmän virkamiesten täydennyskursseissa.

Myös tulevien rajaupseerien määrä nousee. Tällä hetkellä koulutettavia on ollut vuosittain 12, mutta muutaman vuoden kuluttua erikoistumiskoulutuksessa olevien kadettien määrä nousee 20:een, ja kursseja järjestetään myös maisteriopintoja tekeville.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Rajavartiolaitoksen koko henkilöstön koulutusta ollaan keskittämässä Imatralle. Rajavartija Niina Tuure työnsä ääressä Nuijamaan raja-asemalla tämän vuoden helmikuussa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala