Rauhan kelluva kylä ei innosta

Asukkaat ovat huolestuneet ympäristövaikutuk- sista. Kyläyhdistyksen mukaan kukaan ei enää vastaa alueen kehittämisestä.

Harri Manskinen

JOUTSENO. Rauhan matkailualueen rantaan kaavailtu kelluva mökkikylä on saanut alueen asukkaat varpailleen.

Kaavamuutokseen liittyvä lausuntokierros paljastaa, että yksityiset tahot vastustavat kelluvan mökkikylän rakentamista Rauhan rantaan. Marinetek Groupin suunnitelmissa on rakentaa alueelle kahdessa vaiheessa 35-55 vapaa-ajan asunnon kelluva kylä veden päälle vuosina 2013-2015.

Alueen asukkaat ovat huolestuneita erityisesti melusta ja vesistön pilaantumisesta. Imatran puolella on lisäksi huolestuttu veden päälle rakentuvan kylän vaikutuksista maisemaan.

Kyläyhdistys Korvenrauhan puheenjohtaja Antti Arminen sanoo, että hanke on aiheuttanut tyrmistystä ihmisissä.

-Mitä olen ihmisten kanssa keskustellut, visioita on pidetty kummallisina.

Saimaan päälle rakentamista vastustava kyläyhdistys epäilee lausunnossaan, että alueen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä ei vastaa enää mikään taho.

-Ilmeistä on, ettei kukaan vastaa ja kanna huolta koko alueen kehittämisestä ja kehityksen tavoitteista pitkällä jänteellä.

Kyläyhdistys kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että kelluva mökkikylä vaikuttaisi alueen maisemaan pysyvällä tavalla ja häiritsisi alueen yleistä virkistyskäyttöä. Kyläyhdistys Korvenrauha on huolissaan myös vesistöjen roskaantumisesta, meluhaitoista ja viemäröintiin liittyvästä jätevesiriskistä.

Korvenrauha ei ole ainoa esillä olevaan kaavamuutosehdotukseen tympääntynyt.

Imatran puolella oleva Meltola-Korvenkanta-jakokunta pitää kelluvaa mökkikylää epäekologisena ja vesistöä pilaavana. Jakokunnan lausunnossa huolta kannetaan ”äänisaasteesta” ja roskaantumisesta. Myös kalavesien kohtalo huolettaa ja jakokunta vaatii luopumista hankkeesta.

-Pohjan ruoppaukset ja muu rakentaminen sekä lisääntyvä ihmismassa lisäävät kaikenlaista vesikuormitusta, jota tämä Saimaan selkä ei kestä.

Samanhenkinen lausunto on myös kahdelta Ukonniemen alueella asuvalta imatralaiselta yksityishenkilöltä.

Lappeenrannan kaupunki ei ole vielä tutustunut lausuntoihin. Lausuntokierrosta hoitaa ulkopuolinen konsultti, joka kokoaa lausunnot teknisen lautakunnan ja myöhemmin kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Mikäli Marinetek Group Oy aikoo toteuttaa hankkeen, yhtiön on kaavaprosessin lisäksi päästävä sopuun Koho- ja Tiuruniemen vesiosakaskunnan kanssa vesialueen käytöstä. Rauhassa asuva osakaskunnan puheenjohtaja Mika Raitala sanoo, että asia on pohdinnassa.

-Me emme ole tässä vaiheessa vastustaneet hanketta. Haluamme saada tarkempia tietoja suunnitelmista.

Raitalan mukaan Lappeenrannan kaupunki haluaisi ostaa osakaskunnalta useamman hehtaarin vesialueen, jonka se voisi vuokrata eteenpäin Marinetek Groupille.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Rauhan rannassa on parhaillaan yksi kelluva vapaa-ajanasunto poikkeusluvalla. Se oli näytteillä kesän loma-asuntomessuilla.

Kelluvan mökkikylän kaava

Kaavamuutoksen kohteena oleva alue sijaitsee Saimaan rannassa noin 300 metriä kylpylähotelli Holiday Club Saimaan pohjoispuolella

Kaavan päätarkoitus on kelluvien asuntojen ja niihin liittyvien palveluiden sijoittaminen satama-alueelle. Lisäksi maa- alueelle sijoitetaan satamatoimintoihin liittyviä palveluja ja paikoitustiloja.

Kaava-alueen länsiosaan osoitetaan satamaan ja viereiseen Kylpylänpuistoon liittyviä virkistysaluetoimintoja.

Kaava-alueen keskeisen osan muodostaa vuonna 2009 valmistunut New Port Saimaa Gardens -huvivenesatama, jossa on tällä hetkellä noin 40 venepaikkaa. Sataman länsireunassa on noin 100 metrin pituinen aallonmurtajana toimiva laituri, johon liittyy kolme pistolaituria.

Kaava-alueen maat omistaa Miriensis Oy, Tapahtumapalvelu Salpasafarit Oy ja Saimaa Action Park Oy.

Vesialueen omistava Koho- ja Tiuruniemen osakaskunta on vuokrannut vuonna 2009 New Port Saimaa Gardens -nimiselle yhtiölle voimassa olevan asemakaavan venesatamaa varten 25 vuodeksi.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen