Runsaasti remonttitarpeita

Museon kokoelmatilojen löytymisellä on kiire.

Sari Pullinen

Lappeenrannan kulttuuritoimen seuraavien kolmen vuoden investointitarpeista suurin osa pitäisi toteuttaa ensi vuonna.

Kulttuurilautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen -valtuustolle 34 investointia ensi vuodelle. Niistä kulttuuritoimenjohtaja Päivi Linnea Parviainen on nostanut kärkeen yhdeksän.

Lautakunta halusi vielä ottaa tärkeimpien listalle mukaan Linnoituksen urheilutalon kunnostukseen 150 000 euroa ja Satamatorin yleisöpenkkejä varten 12 500 euroa.

Akuutein investointitarve on uuden kokoelmatilan saaminen Etelä-Karjalan museolle. Nykyisen tilan sisätilaongelmat ovat niin vakavat, että ne vaarantavat työntekijöiden terveyden. Uusia tiloja on etsitty, mutta toistaiseksi tuloksetta. Etsintä jatkuu.

Maakuntakirjaston palautusautomaatin hankinta nielee 200 000 euroa. Summasta osan vie palvelutiskien uusiminen, joka on tehtävä samalla. Uusi kirjastojärjestelmä maksaa 150 000 euroa. Tämä maakunnallinen investointi on siirtynyt jo vuosia päivityksen viivästyttyä. Opetusministeriö on myöntänyt hankkeeseen erityisavustusta.

Järjestelmien vaihto sulkee kirjastot Luumäkeä lukuun ottamatta koko Etelä-Karjalassa useiden viikkojen ajaksi ensi vuonna.

Kesäteatterin näyttämön kattamiseen tarvitaan 50 000 euroa. Rahat on jo myönnetty tälle vuodelle, mutta toteutus siirtyy ensi vuoteen.

Galleria Pihaton kunnostukseen tarvitaan 30 000 euroa. Pihatolle ei ole pariinkymmeneen vuoteen tehty mitään, ja tila huutaa jo peltikaton maalaamista, auringonpaahtamien ulkoseinien punamultaamista ja sisäseinien korjaamista.

Muitakin ylläpitokorjaustarpeita on useita: Lauritsalan kirjaston lattian ja Joutsenon kirjaston kattoakustolevyjen uusiminen, taidemuseon sisäkaton maalaus sekä sen lattiapinnoitteen, vesikatteen ja lastauslaiturin uusiminen, Ratsuväkimuseon ulkorappaus ja Joutsenon sekä Nuijamaan museoiden katon korjaukset esimerkiksi.

— Museolla on paljon korjauskohteita, koska sillä on iäkkäitä arvorakennuksia, Päivi Linnea Parviainen huomauttaa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen