Ryhmäkoot ylös, kuntalisä alas

Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunta joutuu hakemaan puolen miljoonan euron säästöt. Kaikki mahdolliset säästökohteet haravoidaan.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Säästöpaineet uhkaavat kasvattaa koulujen opetusryhmiä ja pienentää kotihoidontuen kuntalisää Lappeenrannassa.

Peruskouluissa saattaa olla ensi syksynä jopa 30 oppilaan yhdysluokkia. Erityisopetus ja valinnaisaineet ehkä vähenevät ja A2-kielen opetus loppuu tai supistuu.

Lukioissa opetusryhmät niinikään kasvaisivat ja valinnaisainekurssit vähenisivät.

Lisäksi kotihoidontuen kuntalisä eli Lappeenranta-lisä pienenisi 143 eurosta sataan euroon. Jos lisää leikattaisiin 50 euroon, saataisiin sillä kokoon koko tarvittava 500 000 euron säästö.

Palvelut heikkenevät, koska kasvatus- ja opetustoimi joutuu karsimaan ensi vuoden talousarvioesityksestään puolen miljoonan kustannukset pois.

Toimialajohtaja Tuija Willberg selvittää, että Lappeen koulun kokovuotistaminen, Lauritsalan päiväkodin käynnistäminen ja Kimpisen koulukeskuksen ja Lyseon peruskorjauksen valmistuminen tietävät noin 0,5 miljoonaa euroa lisää menotarpeita. Nuo menot eivät mahdu kaupunginhallituksen määrittelemään menokehykseen.

Kuntalisän leikkaus toisi 230 000 euron säästön.

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen tuntikehyksen 320 tunnin leikkaus ensi lukuvuoden alusta toisi 270 000 euron säästöt.

Perusopetuksessa tuntikehitys pienenisi yli 500 tunnilla, mikä vastaa noin 20 opettajan työpanosta.

-Syksyllä 2013 on esimerkiksi ekaluokkalaisia ohjattava kouluihin eri tavalla kuin nykyään. Tavoitteena on kasvattaa ryhmiä mahdollisimman tasakokoisiksi. Myös seiskaluokkiin voi puuttua.

Kaikki mahdolliset säästökohteet on haravoitu läpi.

-Vaihtoehtoja on aika vähän ja jokainen niistä on vastenmielinen. Säästötarve on niin iso, ettei sitä mitenkään enää pystynyt ottamaan tarvikkeista ja varusteista. Koulujen ruokalistojakin heikennettiin jo.

Kasvatus-ja opetustoimi saa kasvattaa budjettiaan 2,2 prosenttia.

Opetustekniikan hankintaan käytetään 100 000 euroa kuluvan vuoden tapaan. Luokkia varustetaan nykyaikaisilla välineillä. Hankintalistalla on muun muassa dokumenttikameraa, dataprojektoria, interaktiivista esitystaulua ja äänentoistoa.

-Kuntien taloustilanne on nyt viime vuosia heikompi. Se heikentää palveluja, toteaa Willberg.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee ensi vuoden talousarvioesitystä maanantaina.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Muun muassa uuden Lappeen koulun käyttöön otto toi lisää menoja.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju