Tierahat valumassa länteen

Lappeenrannan ja Taavetin välisen tieosuuden rahoituksesta osa halutaan siirtää Kouvolan ja Lahden välin parantamiseen.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Tiesuunnitelman mukainen Kuutostien jatkorakentaminen Lappeenrannan ja Taavetin välillä on vaarassa. Liikenneministeriössä on virinnyt ajatus, että rakentaminen toteutettaisiinkin kevennettynä versiona.

Säästyneitä varoja käytettäisiin Kouvolan ja Lahden välisen valtatie 12:n parantamiseen.

Johtaja Antti Rinta-Porkkunen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta tyrmää ajatuksen. Hänen mielestään Lappeenrannan ja Taavetin välin tarvitsemasta rahoituksesta ei ole mitään puristettavaa.

Luumäen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Etelä-Karjalan liiton maakuntahallituksen jäsen Antti Rämä kertoo olevansa huolestunut tiedosta, että rahoja nyhdettäisiin toisaalle.

-Ei ole mitään järkeä avata valmista tiesuunnitelmaa, Rämä tuumaa.

ETELÄ-KARJALAN maakuntahallituksessa asia oli esillä tiistaina.

Maakuntahallitus teki esityksen, että Kuutostien jatkorakentamiselle myönnettäisiin kilpailutusraha ja raivaustöiden aloittamisraha ensi vuodelle. Näin rakennustyöt voisivat alkaa täysitehoisesti vuonna 2014.

Ainakin Lappeenrannan ja Luumäen päättäjät aikovat olla asiassa yhteydessä liikenneministeri Merja Kyllöseen (vas.).

Tiejohtaja Rinta-Porkkunen korostaa, että Lappeenrannan ja Taavetin välin tiesuunnitelma on laadittu puhtaasti liikennetarpeiden pohjalta. Käytännössä se tarkoittaisi kaksiajorataista valtatietä aina Taavettiin asti.

RINTA-PORKKUNEN ei löydä sellaista perustelua, että tiesuunnitelmaa pitäisi lähteä viilaamaan esimerkiksi niin, että kaksiajoratainen tie muunnettaisiin sellaiseksi, että sillä olisi ohituskaistoja vuoroin suuntaan ja vuoroin toiseen.

-Liikennevirastokaan ei ole innokas repimään valmiita suunnitelmia auki.

Lappeenrannan ja Taavetin välinen Kuutostien osuus on nimetty nykyisellä hallitusohjelmakaudella alkaviin hankkeisiin. Kouvolan ja Lahden väli ei tällä listalla ole.

MISTÄ ajatukset Lappeenrannan ja Taavetin välisen osuuden kevennetystä versiosta ja rahoituksen siirtämisestä Pohjois-Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen suuntaan ovat kummunneet, ei tiedetä.

Erään arvion mukaan ajatuksen liikenneministerin päähän ovat kylväneet jotkut valtatie 12:n vaikutuspiirissä olevat päättäjät.

Antti Rinta-Porkkunen myöntää, että ajatus voi aiheuttaa tuskaa Kuutostien jatkorakentamiselle.

-Onhan se uhka siinä mielessä, että miten sitä eteenpäin viritellään. En tiedä, haluaako ministeri tai ministeriö ryhtyä asiassa johonkin.

Voiko tämä viivästyttää Lappeenrannan ja Taavetin välin perusparantamisen liikkeellelähtöä?

-Vanha havainto on, että kun asia mutkistuu, se pitkistyy, Antti Rinta-Porkkunen vastaa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä