Tynkäorkestereilla ei ole tulevaisuutta

Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisen johtajan Tibor Bogányin mielestä orkesteria on pakko jollain keinoin kasvattaa. Tänään orkesteri konsertoi Saimaa Sinfoniettana Lappeenrannassa.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunginorkesteria pitää kasvattaa tai sillä ei ole tulevaisuutta. Orkesterin taiteellinen johtaja Tibor Bogányi ei näe nykyisenlaisella, 21-henkisellä orkesterilla hääppöistä tulevaisuutta. Bogányi uskoo, että Lappeenrannan ja Mikkelin orkesterien on selviytyäkseen pakko tulevaisuudessa yhdistyä Saimaa Sinfoniettaksi.

— Tähän tullaan ajautumaan, tai vaihtoehtoisesti kumpikin orkesteri häviää. Mikkelin kaupunginorkesteri koostuu vain 12 jousisoittajasta, joten heidän repertoaarinsa on todella rajallinen, Bogányi arvioi.

— Kun Saimaa Sinfonietta esiintyy Mikkelissä, konserteissa on moninkerroin väkeä tavanomaiseen verrattuna. Muutoin orkesteri kärsii yleisöpulasta.

Lappeenrannan ja Mikkelin orkesterien yhteistyö palvelee Bogányin mielestä molempien kaupunkien yleisöä musiikillisesti todella hyvin. Saimaa Sinfonietta kuulostaa sinfoniaorkesterilta toisin kuin kumpikaan orkesteri erikseen.

Bogányi ei kuitenkaan moiti Lappeenrantaa siitä, ettei orkesteriin ole satsattu.

— Aloittaessani täällä minulle ei lupailtu mitään.

Tibor Bogányi perheineen muutti alkukesästä Lappeenrannan Skinnarilasta Wienin keskustaan.

— En aio heittää pyyhettä kehään Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Jatkan orkesterin johtajana ainakin vuoden pari, jollei jokin muu suomalainen orkesteri minua kaappaa.

— Wienissä etsin uusia taiteellisia mahdollisuuksia myös Lappeenrannan kaupunginorkesterille. Jotain aika konkreettista on jo tiedossakin, mistä en voi vielä tarkemmin puhua.

Muutto Wieniin on Bogányin mukaan strateginen ratkaisu sekä hänen oman uransa että taiteilijavaimo-Agnesin uran kannalta.

— Ei kapellimestaria kutsuta Lappeenrannasta Wieniin johtamaan.

Sen sijaan Wienissä mahdollisuuksia voi hyvinkin aueta. Bogányita edustaa wieniläinen taideagentuuri. Perhe asuu Wienin filharmonikoiden omistamassa talossa, jossa naapureina on orkesterin muusikoita.

— Minulla on vapaa pääsy seuraamaan orkesterin harjoituksia, ja he ovat jo pyytäneet minua sellistiksi. Siitä kuitenkin kieltäydyin, Bogányi naurahtaa.

Wienissä on lukuisia muitakin mahdollisuuksia kuin kuuluisa filharmonikot: huippuorkestereita on kolme, korkeatasoista oopperaa esitetään viidessä eri ooppera- ja teatteritalossa.

Muutos koskettaa myös Bogányin lapsia, etenkin kouluikäistä Janós-poikaa. Kaakkoismurretta puhuva entinen Kesämäenrinteen koululainen käy nyt kuuluisaa ja perinteikästä katolista koulua, jonka opetuskielenä on saksa.

— Perheellämme on yksi linkki Lappeenrantaan, joka ei koskaan katkea. Viisikuisen Olivia Aprilin passissa syntymäkaupunkina tulee aina olemaan Lappeenranta.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Tibor Bogányi ja Lappeenrannan kaupunginorkesteri matkusti eilen bussilla Mikkeliin konsertoimaan. Bogányin mielestä on kummallekin orkesterille elintärkeää, että yhteistyöstä tulee entistä tiiviimpää.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto