Alakylään sittenkin koulu

Kaupunginhallituksen puheenjohtajista Ari Torniainen ja Ilpo Hakula vaativat koulun rakentamista, Eeva Arvela ei. Arvela moittii kulttuurin nollalinjaa.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Poliitikkojen heittopussiksi joutunut Lappeenrannan Alakylän koulu saatetaan sittenkin rakentaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajista Ari Torniainen (kesk.) ja Ilpo Hakula (kok.) pyyhkisivät pöytää teknisen lautakunnan keskiviikkoisella investointilistalla.

Lautakunta päätti yksimielisesti, että valtuuston niinikään yksimielisesti viime huhtikuussa päättämästä uudesta Alakylän koulusta luovutaan.

-Alakylän koulu ei saa olla ensimmäiseksi karsittavien listalla. Tiukassakin taloustilanteessa lasten ja nuorten koulunkäynti on turvattava lähikoulussa. Tontille rakennettiin jo päiväkoti. Tavoitteena on ollut lapsille turvallinen kokonaisuus, muistuttaa Torniainen.

Toisen varapuheenjohtajan Ilpo Hakulan (kok.) mielestä tekninen lautakunta on nyt kävellyt valtuuston päätöksen yli.

-Pelle Hermannin hommaa tämmöinen edestakaisin vatvominen. Luokatonta virkamiestyötä jo vuosia. Valtuusto on päättänyt, että koulu tehdään. Tuo päätös viedään läpi. Piste, napauttaa Hakula.

-Sen sijaan uuteen harkintaan pitäisi ottaa lukioiden määrä. Neljän lukion sijaan kaksi riittää, kun ammattikoulujakin on samalla alueella vain yksi.

Ensimmäinen varapuheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) on valmiimpi luopumaan Alakylästä.

-Olen ollut alun perinkin sitä mieltä, että Alakylän koulun alueen oppilaat voivat kulkea lyhyen matkan Kimpisen koulukeskukseen. Kun Kimpinen päätettiin saneerata isolla rahalla, ajatus nimenomaan oli, että alueen lapset myös käyttävät tuota koulua.

-Mutta täytyy myöntää, että tämä päätöksenteko tuntuu poukkoilevalta. Pitäisi tehdä pitkän tähtäimen linjaukset ja pitää niistä kiinni.

Investointimenoja on laskettava, siitä Torniainen sanoo olevansa teknisen lautakunnan kanssa samaa mieltä.

-Investointeja pitää katsoa kautta linjan hyvin kriittisesti. Alakylän koululle löytyy rahat, kun jätetään jotain muuta pois. Koulut ja tietty kunnallistekniikka ovat ykkössijalla.

Hakulakin toteaa, että nykyisen noin 30 miljoonan euron investointitason sijaan on jatkossa tyytyminen 17:ään, maksimissaan 20 miljoonaan.

Arvela puolestaan kauhistelee investointien leikkausten rajuutta, etenkin kulttuuripuolen nollalinjaa.

-Toivon todella, ettei tuo linja mene läpi. Pitää uskaltaa investoida hallitusti, se tuo aikaa myöten myös tuloja. Jos vain perusleipää tarjotaan ja vaippoja vaihdetaan, tämä kaupunki näivettyy kuoliaaksi.

-Rohkeutta peliin. Naapurimaakunta ja naapurikaupunki menevät juosten meidän ohi, jos täällä ollaan ylivarovaisia. Kokemuksesta voin sanoa, että taloustilanne on aina enemmän tai vähemmän huono.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Kai Skyttä

Janne Lehtonen

Anu Pakarinen

Alakylän sisäilmaongelmien takia puretusta koulusta on vielä jotain jäljellä (kuvassa oikealla). Nyt koulua käydään parakkikylässä montussa. Montun reunan yläpuolella näkyvät kouluparakit.

Jukka Kärnä

Pekka Laasonen

Jussi Virsusta

Alakylän koululle löytyy rahat, kun jätetään jotain muuta pois.

Ari Torniainen

Pelle Hermannin hommaa tämmöinen edestakaisin vatvominen. Luokatonta virkamiestyötä.

Ilpo Hakula

Jos vain perusleipää tarjotaan ja vaippoja vaihdetaan, tämä kaupunki näivettyy kuoliaaksi.

Eeva Arvela

Naapurimaakunta ja naapurikaupunki menevät juosten meidän ohi, jos täällä ollaan ylivarovaisia.

Eeva Arvela

Alakylän uusi koulu

Koulu maksaisi 4,2 miljoonaa euroa.

Se rakennettaisiin ensi ja seuraavana vuonna.

Koulu tarjoaisi opetusta ensimmäisestä neljänteen luokkaan asti.

Koulussa olisi oma liikuntasali.

Valtuusto päätti koulun rakentamisesta yksimielisesti viime huhtikuussa.

Tekninen lautakunta päätti keskiviikkona, ettei koulua rakenneta.

Asiaa käsittelee talousarvion yhteydessä seuraavan kerran kaupunginhallitus.

Lopullisen päätöksen tekee valtuusto.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju