Teatteri nostaa irti maasta

20-vuotias imatralainen harrastajateatteri kasvattaa sekä harrastaja- että yleisömääriään jatkuvasti. Irtin isä ja sielu Jorma Piispanen viihtyy Irtin tukikohdassa kuin kotonaan.

Imatra. Manteleilla on paljon asiaa ennen harjoitusten alkua: mie syön karkkia, miulla on housuissa reikä!

Nuoret ohjaajat Marju Salmela ja Janna Sahlman ovat tiistai-iltana saaneet harjoituksiin kolmikymmenpäisen joukon poikia ja tyttöjä, jotka pian esittävät zombeja, vampyyreita ja kuolleita kissoja.

Syyskaudella pyritään luomaan ryhmähenkeä, kevätpuolella valmistetaan esitys.

— Olen hirmu ylpeä kaikista, he ovat tosi lahjakkaita, Salmela hehkuttaa.

Irti-teatterissa Imatralla harrastaa tänäkin lukuvuonna noin 150 lasta, nuorta ja aikuista. Irtin perustanut Jorma Piispanen voi olla tyytyväinen tavoitteeseensa, jonka asetti 20 vuotta sitten: tarjota imatralaisnuorille jotakin muuta tekemistä kuin epämääräistä notkumista kulmilla.

— Ajattelin, että nuoret voisivat tulla tänne toteuttamaan itseään sen sijaan, että tekevät sitä alkoholin voimalla kadulla, Piispanen kertoo Tainionkosken työväentalolla, joka on ollut Irtin tukikohta alusta asti.

Ihka ensimmäisenä iltana vuonna 1992 Piispanen tutisi Ityn salissa ja ihmetteli, tuleekohan sinne ketään. Tuli sinne, parikymmentä tyttöä ja poikaa.

Siitä lähtien Irtin harrastajamäärä on vain kasvanut. Uusia ryhmiä on perustettu tarpeen mukaan. Emoseura Vuoksenniskan nuorisoseura hoitaa talouden ja rahoittaa Irtiä tarpeitten mukaan.

Piispanen kantaa työpaikkansa roskalavoilta puutavaraa, josta tehdään lavasteita, ja Raija Kallio ompelee puvut.

Piispanen haluaa itse olla samalla viivalla nuorten kanssa. Siksi hän ei koe olevansa opettaja, vaan ohjaaja, eräänlainen sytyttäjä. Hän vetää nuorten 25 hengen Irti-ryhmää sekä 60-päistä Pippuri-porukkaa. Lisäksi hän ohjaa ja näyttelee.

— Jos en jonakin iltana pääse tänne Ity-talolle, olen ihan hermona. Varmaan tulen kummittelemaankin vielä tänne! Piispanen nauraa.

— Näyttelin välillä Teatteri Imatrassakin. Mutta en halunnut olla laitosteatterissa. Kun rahalla tehdään, ei tunnu siltä, että tehdään sydämellä, vaikka sydämelläni itse teenkin, Piispanen miettii.

Etelä-Karjalassa teatteriharrastus voi erittäin hyvin. Nykyisin eri ryhmien ohjaajat ja näyttelijät myös vierailevat toistensa luona, eikä tiukoista kuppikunnista pidetä enää kiinni.

2000-luvulla Irtin katsomot ovat olleet aika lailla täysiä.

Seuraava ensi-ilta Irtissä on 27. marraskuuta. Silloin esitetään Sirkku Peltolan käsikirjoittama Lämminveriset. Pippurit tekee ensi huhtikuuksi modernin version Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä, ja ensi kesänä tulee nuorten ryhmältä Ronja Ryövärintytär.

— Meillä on niin hyviä soittajia ja laulajia, että haluttiin sellainen näytelmä, jossa niitä taitoja saa esiin, Piispanen kertoo.

— Intoa on muksuilla mielettömästi!

Kuvateksti

Kai Skyttä

9-vuotias Milla Vento (istuu oikealla pinkki raitapaita yllään) tykkää esittää eläintä tai tyttöä. Pienenä aloitettu tanhuharrastus vei esiintymispelon. Hänen luokkakaverinsa Tuomas Peltonen (oranssissa hupparissa) tykkää Manteleiden harjoituksissa ihan kaikesta.

— Jos sinä olet rusakko, me olemme lentokone! ilmoittivat Milla Martikainen (jalat kohti kattoa) ja Aada Partanen. Vasemmalla Roosa Pusa, lentokoneen takana Alma Partanen ja edessä Milla Ovaska.

Varmaan tulen kummittelemaankin vielä tänne!

Jorma Piispanen

Irti-teatterin ryhmät

Taaperot 3—6-vuotiaille

Mantelit 7—10

Pippurit 10—13

Irti 14—20

Aikuisten ryhmä yli 20-vuotiaille

Imatra Syndrooma -improvisaatioryhmä

Temuta-aikuisryhmä

Kirjoittaja:
Sari Pullinen