Harmaa, hatara ja rasittava

Lappeenrannan seurakuntayhtymä pohtii lähivuosina Koulukatu 10—12:sta luopumista ja toiminnan keskittämistä Valtakatu 38:aan.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan seurakuntayhtymä haluaa luopua Koulukadun kiinteistöstään. Lähivuosina selvitetään Koulukatu 10—12:n myyntiä ja toiminnan keskittämistä Valtakatu 38:n kiinteistöön.

Koulukatu 10—12 on kirjattu Lappeenrannan seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiaan, joka sisältää useita tarpeettomiksi käyneitä kiinteistöjä.

Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Teijo Kankkunen kertoo, että Koulukatu 10 on epäkäytännöllinen, huonokuntoinen ja hatara. Lämmitys maksaa.

— Kyllä voi sanoa niin, että Koulukadun kiinteistö on meille rasite. Tavoitteena on lähivuosien aikana hankkiutua siitä eroon.

Kahden lähes vierekkäisen seurakuntatalon sijainti keskustassa ei ole järkevää eikä taloudellista.

Kankkusen mukaan Lappeenrannan keskustan seurakunnallinen toiminta mahtuu Valtakatu 38:n kiinteistöön, kun tehdään pieniä muutoksia ja otetaan muille vuokrattuja tiloja omaan käyttöön.

Koulukatu 10—12:n kohtalosta on Kankkusen mukaan tarkoitus päättää ydinkeskustan kaavamuutosten tahdissa. Tontin uusiokäytössä on hänen mukaansa otettava huomioon niin arvokas Raatihuone kuin Koulukatu 12:n, entisen pankkitalon, suojeltu julkisivu.

Seurakuntayhtymällä on Kankkusen mukaan kiinteistöjä lähes 37 000 neliömetriä.

— Siinä on varsin paljon liikaa. Monen rakennuksen käyttöaste on alhainen.

Kiinteistöjen myynnin periaatteena on päästä turhasta eroon sekä keskittää seurakuntien toiminta yhteen paikkaan.

— Vaikka kiinteistöjä myytäisiin, palveluille on jätettävä tarvittavat tilat kaikissa seurakunnissa.

Lisärakentaminen

mielessä Lauritsalassa

Ilpo Leskinen

Lauritsalassa remontoidaan parhaillaan seurakuntataloa. Siihen keskitetään kaikki Lauritsalan seurakunnan toiminnot. Samalla huonokuntoiset kirkkoherranvirasto ja rivitalo käyvät tarpeettomiksi. Ne puretaan.

Lappeenrannan seurakuntayhtymän kiinteistöstrategia esittää, että kirkkoherranviraston ja rivitalon alueesta muodostetaan erillinen kerrostalotontti. Siihen voitaisiin rakentaa esimerkiksi palvelutalo.

Tämän aikeen toteuttamisessa kaupungin kanta on kiinteistöpäällikkö Teijo Kankkusen mukaan ratkaiseva. Seurakunnan tontti on tilava, ja sillä on käyttämätöntä rakennusoikeutta.

— Seurakuntatalon remontti valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen asiaa ryhdytään ajamaan.

Kuvateksti: Lappeenrannan seurakuntayhtymä pärjäisi ilman Koulukatu 10:n seurakuntataloa. Siitä on enemmän harmia kuin hyötyä. Rakennus on menestynyt hyvin kaupungin rumimmista taloista järjestetyissä äänestyksissä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen