Isot valtaavat hoiva-alaa

Nopeimmin kasvaneen Attendon Mummola avautuu tänään Lappeenrannassa. Attendon ostama Helmikoti siirtyy Mummolaan.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Palveluasumisen markkinat kasvavat ja keskittyvät, myös Etelä-Karjalassa. Yksi Suomen nopeimmin kasvaneista yrityksistä, Attendo avaa tänään vanhusten hoivapalveluja tarjoavan 60-paikkaisen Mummolan, Hopeahelmen, Lappeenrannan Ruukinmäkeen Myllymäen taakse.

Hopeahelmeen siirtyvät Etelä-Karjalan sairaanhoitoiirin Eksoten Taipalsaaren sairaalan Iltaruskon kodin asukkaat. Lisäksi Hopeahelmeen muuttaa Helmikodista ja muutamasta sen palveluasunnosta yhteensä 11 asukasta.

Attendo kasvaa siis Eksoten ulkoistamilla palveluilla sekä yritysostolla. Attendo osti Helmikodin ja päätti lakkauttaa toiminnan vanhoissa tiloissa. Lisäksi Hopeahelmi saa Attendon aluejohtajan Anne Flinkin mukaan joitakin itse maksavia asiakkaita. Puolet paikoista on kuitenkin yhä varaamatta.

-Käymme monia neuvotteluja ympäristökuntien ja yksittäisten asiakkaiden kanssa.

Helmikodin henkilöstö siirtyi vanhoina työntekijöinä Hopeahelmeen. Sijaisuudetkin vakinaistettiin. Flink kertoo, että Hopeahelmeen tuli vyöry hakemuksia.

-Uskon, että vakituinen työpaikka, hyvät työolot sekä uusi toimija kiinnostivat. Henkilöstöä palkataan sitä mukaa lisää kun saamme lisää asiakkaita.

Hopeahelmen rakennutti Attendon yhteistyökumppani Artun Hoiva. Artun Hoiva haki kaupungilta myös naapuritonttia, jolle tulisi Hopeahelmen kokoinen palvelutalo.

Kaupunki kuitenkin keskeytti tontin varauksen, koska valtion avustus- ja korkotukipolitiikka on parhaillaan selvittelyn alla epäkohtien kitkemiseksi.

Attendolla on lisäksi Joutsenossa Hopeajoutsen hoivakoti.

Yksi suuri kasvaja Mehiläinen on osallistunut myös Eksoten kilpailutuksiin hoivapalveluista, mutta luopunut hankkeista. Mehiläinen on ostanut markkinoita hankkimalla omistukseensa Lehtosaran, jolla on Lappeenrannassa Nuorten ryhmäkoti, Lapsi- ja nuorisokoti Männistö sekä Lapsi- ja nuorisokoti LaNu.

Teemu Annala Mehiläisestä selvittää, että Mehiläistä kiinnostaa kehittää ja tarjota kunnille ja Eksotelle ikäihmisten kotiin vietäviä palveluja. Mehiläinen voisi ottaa huolehtiakseen jonkun kaupunginosan kotihoitopalvelut ja tarjota Eksotelle vertailukohdan omiin palveluihinsa.

Etelä-Karjalassa toimii myös muita suuria alan yrityksiä, muun muassa ulkomaisessa omistuksessa oleva Mikeva ja kotimainen Diakonissalaitos.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Pirkko Olkkosen äiti muuttaa Taipalsaaren sairaalan Iltaruskon kodista Hopeahelmen Simpukka ryhmäkotiin. Hannu Olkkonen auttaa pistämään anopin huonetta kuntoon.

Ruoka tehdään alusta pitäen talon omassa keittiössä. Sanna Tielinen varmistaa, että kaikki on kunnossa.

Ruoka syödään olohuoneessa, jossa voi puuhata muutakin.

Marja Sissonen ja Sirpa Heikkinen osallistuivat henkilöstön perehdytykseen ja korjasivat naulakkoa maanantaina.

Yritykset kasvavat Etelä-Karjalassakin

Etelä-Karjalassa palvelutalo- ja asumispalveluja tarjoavien yritysten henkilöstömäärä on kasvanut vuodesta 2007 vuoteen 2010 40,8 prosenttia (koko maan keskiarvo 44,1). Liikevaihto kasvoi samaan aikaan 47,9 prosenttia (koko maassa keskimäärin 76,1 prosenttia).

Alan yrityksiä oli vuonna 2010 24 ja niillä oli 34 toimipaikkaa. Ne työllistivät 328 henkilöä ja liikevaihto oli noin 17 miljoonaa euroa.

Koko maassa toimipaikkoja oli 1?270. Ne työllistivät 19?000 henkilöä ja niiden liikevaihto oli 1,06 miljardia euroa. Yritysmuotoinen toiminta vastaa noin 56 prosentista koko alan työllisyydestä ja liikevaihdosta. Yritystoiminnan osuus markkinoista kasvaa koko ajan.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys 24/2012

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju