Katseet taas Rakkolanjoelle

Lappeenrannan jätevesien purkupaikkaa selvitetään edelleen. Venäjä huolestui aikeista laskea puhdistetut jätevedet Vuokseen.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Jo vuosia jatkunut prosessi Lappeenrannan jätevesien purkupaikasta saa jälleen uuden käänteen.

Venäjä on huolissaan Lappeenrannan kaupunginvaltuuston päätöksestä laskea jätevedet Vuokseen. Elokuussa pidetyn Suomen ja Venäjän välisen rajavesikomission pöytäkirjan mukaan Venäjä on tietyin ehdoin valmis pohtimaan moneen kertaan hylättyä vaihtoehtoa jätevesien laskemisesta sittenkin Rakkolanjokeen.

-Venäjän osapuoli esitti huolestuneisuutensa ehdotuksesta Lappeenrannan puhdistamolle tulevien jätevesien johtamisesta Vuokseen ja ehdotti Suomen osapuolelle vaihtoehtoisten purkupaikkaratkaisujen käsittelemistä, sulkematta pois Rakkolanjokea purkupaikkana sillä ehdolla, että joen vedenlaatu taataan, rajavesikomission pöytäkirjassa todetaan.

Venäjän huolet eivät välttämättä muuta Lappeenrannan jo tekemää ratkaisua. Kaiken lisäksi ympäristöviranomaiset ja korkein hallinto-oikeus ovat linjanneet Rakkolan- joen pois vaihtoehtojen joukosta.

-Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen yli ei niin vain pysty kävelemään. Aivan ratkaisevaa on Rakkolanjoen veden laadun parantaminen ja se oli myös Venäjän ehto, muistuttaa komission kokoukseen Suomen ryhmässä osallistunut Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Leena Gunnar.

-Venäjän toiveissa on, että Rakkolanjoen vaihtoehto tutkitaan vielä kerran.

Oikeuden ja ympäristöviranomaisten ratkaisuihin voi vaikuttaa käynnistymässä oleva ympäristövaikutusten arviointi (YVA) jo päätetyn Vuoksi-vaihtoehdon osalta. Lappeenrannan ympäristölupahakemukseen liittyvässä YVA-menettelyssä haarukoidaan myös muut vaihtoehdot.

Myös Venäjä pääsee lausumaan kantansa Vuoksi-vaihtoehdon YVA-menettelyssä. Lausunnon antaa Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriö.

Venäjää huolettaa puhdistettujen jätevesien vaikutukset Svetogorskissa. Lappeenrannan suunnitteleman siirtoviemärin linjaus kulkee Toikansuon puhdistamolta aivan valtionrajalle Svetogorskin läheisyyteen. Svetogorskilaiset saavat käyttövetensä Vuoksen pintavesistä.

-He ovat huolissaan myös kalastuksesta ja ylipäänsä Vuoksen tilasta, Gunnar tietää.

Ylijohtaja Gunnar sanoo, että YVA-menettely palauttaa koko prosessin käytännössä lähtöruutuun. Käytännössä kyse on siitä, että huonoista vaihtoehdoista etsitään vielä kertaalleen se vähiten huonoin.

-Ihan selvästi parasta ratkaisua ei ole olemassa. Jokaisessa on haasteensa.

Rakkolanjoen lisäksi puhdistettujen jätevesien purkupaikkavaihtoehtoina on selvitetty Vuoksea ja Saimaata. Keskusteluja on käyty myös yhteistyöstä UPM:n kanssa, mutta metsäjätti ei ole toistaiseksi innostunut asiasta.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Lappeenranta laskee jätevetensä Rakkolanjokeen. Korkein hallinto-oikeus on kertaalleen kehottanut etsimään uusia ratkaisuja jätevesien purkupaikaksi.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen