Veljen vaiheet sisaren silmin

Anna-Liisa Tarvainen halusi sekä kirjoittaa oman kirjan että kertoa mielenterveys-ongelmaisen veljensä tarinan. Niin syntyi omakustanne Tumma elämä. Se on Tarvaisen esikoiskirja.

Sari Pullinen

Imatra. Neljänkymmenen vuoden muistot ja tunteet tuntuivat putoavan syliin ja jäävän siihen. Näin koki imatralainen Anna-Liisa Tarvainen kirjoitusprosessin, joka alkoi keväällä 2011 ja päätyi kirjan julkaisemiseen viime kesäkuussa.

Tumma elämä on tositarina hänen pikkuveljestään Ollista ja tämän elämästä skitsofrenian harhoissa. Sairaus puhkesi, kun Olli oli 21-vuotias.

— Olen aina kirjoittanut päiväkirjaa. Kun myin yritykseni kymmenisen vuotta sitten ja jäi aikaa, aloin opiskella kirjallisuutta, Tarvainen kertoo.

Tumma elämä alkoi syntyä viime vuonna, aluksi ruutupaperille lyijykynällä.

— Aina, kun sytytti, painin ideoita ylös. Joskus ajatukset kulkivat kuin rasvattu salama, usein oli pakahduttavaa eikä saanutkaan aikaiseksi kirjoittaa. Kyllä se työstä kävi.

Läheinen aihe ja veljen potilaskertomukset helpottivat kirjoittamista, samoin päiväkirjat, joihin Tarvainen oli itseään terapoinut. Sisko on kulkenut veljensä rinnalla niin vaikeissa kuin vähän helpommissakin vaiheissa monta vuosikymmentä.

— Ollin kohtalo on osa arkeani eikä enää möykkynä rinnassa. En käy hänen luonaan aina rakkaudesta, vaan toisinaan velvollisuudesta. Hän on hyvässä hoitokodissa ja seuraan ikään kuin sivusta, että kaikki menee niin kuin pitää.

Ennen kuin päätyi omakustanteen kirjoittamiseen hän ehti saada useilta kustantamoilta kohteliaita kieltäviä vastauksia ja kommentin, että aihe on liian suppea. Myös lajityyppiä on vaikea määritellä. Tekstissään Tarvainen myös arvioi omaisen silmin mielenterveydenhoitoa Etelä-Karjalassa, Rauhan sairaalan valkoisten seinien sisällä.

— Avohoitoon siirtyminen oli varmaan hyvä ajatus paperilla, mutta sitten tuli lama, ja rahat loppuivat. Monta kertaa oli kyseessä heitteillejättö, kun hoidettava ei saanutkaan sopivaa hoitopaikkaa, Tarvainen sanoo.

Seuraavaan kirjaan ovat olemassa jo sekä aihe että nimi: Punikin poika.

— Tarina eräästä miehestä alkaa kapina-ajalta. Se on myös rakkaustarina, ja se on totta, Tarvainen paljastaa.

Viime syksynä Tarvainen kävi Helsingin kirjamessuilla haistelemassa tuulia ja etsimässä kustantajaa käsikirjoitukselleen.

— Nyt menenkin sinne ikioman kirjani kanssa! hän iloitsee.

— Toivon messuilta potkua myynnille. Olen tähän mennessä saanut kirjaa hyvin tunnetuksi Imatralla ja Lappeenrannassa.

Anna-Liisa Tarvainen esittelee kirjaansa Tumma elämä Helsingin kirjamessuilla julkaisija Books on Demandin osastolla 7 A 41 torstaina 25. lokakuuta noin kello 15—17. Tarvainen on mukana myös mielenterveysmessuilla Helsingin Wanhassa satamassa 20. ja 21. marraskuuta.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

— Minulla oli nämä kaksi poltetta: halusin kirjoittaa oman kirjan ja purkaa Ollin tarinan, Anna-Liisa Tarvainen kertoo.

Poimintoja kirjasta:

”Kummalla puolella (sairaalan) seinää asuu hulluus ja kummalla puolella viisaus.”

”Onko elämä aina niin mustavalkeaa kuin me terveet sen koemme? Missä terveys muuttuu todelliseksi mielen sairaudeksi, missä kulkee ihmisen erilaisuuden raja?”

”Ollin puheissa saattaakin olla järkeä, kun niitä ajatuksella kuuntelee. Hän on eri tasolla kuin minä ajatuksineen ja näkemyksineen, mutta kuka määrittää oikein ajattelemisen ja tuntemisen?”

Kirjoittaja:
Sari Pullinen