Kieli keskellä kiertoliittymää

Suunnittelun kukkasia

Petteri Värtö

Lappeenranta. Kaistoja kuin rikkaalla miehelle portaita: yksi vie ylös, yksi tuo alas ja yksi huvin vuoksi ei minnekään. Monen kokemus Pallon kiertoliittymästä.

Laaja kaksikaistainen liikenneympyrä on toiminnallisesti hankala juuri kokonsa vuoksi. Ratin takaa katse ei erota tiemaalauksia eikä yletä liikennemerkkeihin.

Pienen kuljettajan ahdistava ja turvaton olo suuruuden maisemassa ei seuraa viranomaistasolle: liikenne on sujuvoitunut, eikä ole ruuhkauttanut turmatilastoja.

Liikenneympyrän toimivuus on kuin kauneus: katsojan silmässä. Liikenneympyrän kauneuskin on katsojan silmässä, ja joidenkin silmiin suorastaan sattuu.

— Pallon kiertoliittymä valtaa brutaalisti maiseman ja tunkee Sunisenlahden puolelle. Se on liian iso ja tarvitsee ruman, näkyvyyttä haittaavan meluesteen. Mauttomien graniittipallojen sijasta koristeeksi sopisi viittaus Saimaan soutulaivastoon, joka aikoinaan purjehti tästä avarammille vesille, kuuluu yksi näkemys.

Isoja palloja on kyllä käytetty kiertoliittymien paikallismausteena. Arsi Harjun kotikunnan Perhon kirkonkylän liikenneympyrässä lojuu iso rautapallo keskellä ympyrää näkyvyyttä häiritsemässä. Lappeenrannassa ei sen sijaan ole pystytetty muistomerkkiä olympiavoittaja Juha Tiaiselle, joka kuoli huhtikuussa 2003.

Suunnittelun kukkasia

Designpääkaupunkivuosi ottaa loppukiriä Helsingissä. Etelä-Saimaan kulttuuritoimitus osallistuu talkoisiin Suunnittelun kukkasia -juttusarjalla.

Sarjan tarkoituksena on tuoda esille maakunnallisen suunnittelupöydän tuotoksia, joita ei voi pitää lopputulokseltaan kaikkein onnistuneimpina.

Toimitus pyytää toteutukseen apua lukijoilta. Vinkkaa suunnittelun kukkasista hyväntuulisella leikkimielellä sp-osoitteeseen [email protected].

Kirjoittaja:
Petteri Värtö