Yrittäjyys olikin iloinen yllätys

Vuoden yrittäjä

Matti Veijalainen

IMATRA. Osmo Valkosesta tuli automies. Autonasentajan, koneteknikon ja kuljetusinsinöörin tutkintojen tuloksena se ei tunnu yllätykseltä. Yrittäjäksi jatkaminen sitä vastoin Valkosen itsensä jälkikäteen katsoen yllätti.

-En olisi nuorena voinut uskoa, että löydyn autoalan tältä puolelta. Kuvittelin itseni enemmän vaikka jonkin kuljetusliikkeen kuljetuspäälliköksi, Imatran tämän vuoden yrittäjäpalkinnon pokannut kuusikymppinen Valkonen sanoo nyt.

Kuljetuspomokin Valkonen kyllä ehti olla. Sitä vaihetta seurasi yrittäjyys Valkosen mukaan sattumien summana. Nyt toimitusjohtaja Valkonen on oman yrityksen johtaja ja pääomistaja, eikä sitä suuntautumista ole tullut kaduttua.

-Kilpailu on kuljetuksissa nykyään erittäin kovaa, mutta kyllä uskoa firmaan pitää riittää jo pelkästään hyvien työntekijöiden takia, Valkonen toteaa.

Kuljetusyrittäjän kirjaimellinen tehtävä on pitää pyörät pyörimässä. Seisova auto ei tulosta tuota.

Valkosen rekan keskimääräinen taival on 150?000 kilometriä vuodessa.

-Näillä määrillä pärjää, vaikka ajoa saisi toki olla vielä enemmän.

Kyytien kysyntää olisi omiaan kasvattamaan harmaan talouden taltuttaminen. Vilunkibisnes on kuljetusalalla Valkosen mukaan kipeä ja kasvava ongelma.

-Siinä häviävät rehelliset yrittäjät ja yhteiskunta yhtä lailla.

Karhumäellä Imatralla asuva yrittäjä Valkonen on syntyjään Puumalan poikia. Mökkeily kotikylillä Lietvedellä luontoelämyksineen on miehen ja perheen rentouttava ykkösharrastus. Norppakin on tullut nähtyä.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Osmo Valkosen talliin kuuluu yhdeksän punaista ajoneuvoyhdistelmää. Vuodessa kalusto rullaa noin 40 kertaa maapallon ympärysmitan.

O Valkonen Oy

Imatran vuoden yrittäjä 2012.

Kuljetusliike, jonka pääasiakkaita ovat Stora Enso ja VR:n Transpoint.

Yritys on perustettu 1982. Osmo Valkosesta tuli osaomistaja 1988 ja pääomistaja 1992.

Yrityksen henkilöstövahvuus on keskimäärin 16.

Liikevaihto vuonna 2011 oli noin kaksi miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen