Mies ikkunassa

Birra on Kare Lehtoselle television vaihtoehto. Ravintolan telineessä on kellokortti 150 kantavieraalle.

Kantis

Petteri Värtö

Lappeenranta. Ampiainen istuu baaritiskille ja tilaa oluen. Tarjoilija sanoo: ”Iso olut? Täällä on sun niminen drinkkikin.” Johon Ampiainen, että ”Ai Risto vai?”

Kare Lehtonen istuu lähes päivittäin ravintola Birran baaritiskin päässä ja tilaa oluen. Lehtosella ei silti toistaiseksi ole omaa drinkkiä ravintolan juomalistalla.

— Tavallisesti tilaan olutta ja joskus muita mietoja juomia. Merkki vaihtelee, välillä Budejovicky Budvaria, välillä Lapparia, välillä jotain muuta, kaudesta riippuen.

Juoma lasissa muuttuu, paikka on aina sama: nurkkapöytä ovesta vasemmalle. Kantajengi nimittää sitä muksunurkaksi. Liitutaulu nurkan perällä on sisäpiirin.

— Tauluun tulee viiva huonosta jutusta. Viidestä joutuu tarjoamaan kierroksen muille, Lehtonen valistaa. Tämän tekstin aloittaneesta vitsistä tulisi viiva tauluun.

Birra on olueen erikoistunut ravintola Lappeenrannan keskustassa. Yli 20 vuotta säilynyt konsepti viehättää Kare Lehtosen ohella monia muitakin. Ulko-oven vieressä on teline, jossa leimausta odottaa 150 kellokorttia. Kortteja on yksittäisillä ihmisillä ja paikallisilla yhteisöillä, kuten maasotakoulu ja tekninen ylipisto.

Yksi ottaa oluen, toinen kahvin. Joku käväisee lukemassa päivän lehdet, joku taas lyö korttia. Lehtonen tapaa ravintolassa tuttuja matkalla työpaikalta kotiin.

— Käväisen yleensä katsomassa, kuka on paikalla. Jos ketään ei näy, en välttämättä jää itsekään, hän kertoo. Tavallisesti tuttuja löytyy, sillä Lehtoselta käy tutustuminen vaivattomasti. Pari kertaa ohitetut kasvot jäävät ensin mieleen, sitten käsi nousee tervehdykseen ja seuraavaksi jo ojentuu esittäytymistä varten.

Kare Lehtosen Birra-käynnit tiivistyivät vuonna 2006. Ravintolasta tuli Lähin-ketjuun kuuluva paikka, kun mies muutti ensin naapuriin ja sitten talon yläkertaan.

— Taloyhtiö saa paikasta vuokratuloja, joten kiinteistön kunto kiinnostaa. Birra on minulle sosiaalinen tapahtuma, kotona katsoisin vain televisiota, hän sanoo.

Sosiaalisuus ulottuu tontin ulkopuolellekin. Birrasta toisilleen tuttu yhteisö pitää yhtä myös muualla, mökkeilee, tutustuu uusiin harrastuksiin ja paikkoihinkin.

— Istuin kerran tuossa vastapäisessä ravintolassa. Poliisipartio pysähtyi kohdalle, rullasi maijan ikkunan auki ja huomautti, että olen väärällä puolella katua.

Hyväntuulisen porukan ja sijainnin ohella Lehtosta pitää Birrassa ”hurmaava henkilökunta”. Pitää paikkansa. Keskustelun lomassa oli vaivatonta ottaa toinen.

Kuvateksti:

Kare Lehtonen on tuttu näky ravintola Birran ovenpielessä. — Tämän ikkunan takana on istuttu, vuodesta 2006 ravintolassa säännöllisesti käynyt mies sanoo. Parhaiten Lehtonen viihtyy paikallaan, kun Birra on vähän hiljaisempi. SaiPan kotivoittojen jälkipelit tai viikonlopun muun hurlumhein hän jättää mieluusti muille.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö