Miljoonapetos yhä tutkinnassa

Lappeenrantalaisyhtiötä epäillään yli 17 miljoonan euron veropetoksesta. Logistiikkayhtiö kiistää epäilyt.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Tulli epäilee edelleen Lappeenrannassa tullivarastona toimivaa logistiikkayhtiötä jopa 17,3 miljoonan euron veropetoksista. Kyse on Etelä-Karjalan suurimmasta veropetostutkinnasta 2000-luvulla.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet tapahtuneet vuosina 2010-2011 yhtiön tullivarastossa Mustolassa.

Tulli on kesän ja syksyn aika kuulustellut 12 henkilöä. Osaa on kuulusteltu epäiltyinä ja osaa todistajina. Epäillyt kuuluvat yhtiön johtoon ja muuhun henkilökuntaan.

Itse tapahtumaketju on tullin osalta jo selvillä.

Tullin tutkinnassa oleva monimutkainen juttu etenee hallinnollisena prosessina, mutta samaan aikaan myös rikosasiana.

Vaikka epäillyn veropetoksen laskennallinen arvo on noin 17 miljoonaa euroa, langettavaa veropäätöstä ei ole vielä tehty tullin veroyksikössä Lappeenrannassa. Rikostutkinta selvittää edelleen logistiikkayhtiön henkilöiden kytköksiä juttuun.

-Jatkossa yritämme selvittää, onko teossa ollut tahallisuutta, ja miten henkilökuntaa on ohjattu asiassa. Kuulustelut jatkuvat edelleen, sanoo tulliylitarkastaja Olli Aalto.

Tutkinnan alla oleva yhtiö kiistaa edelleen veropetosepäilyt. Tullin tavoite on saada rikosepäily syyteharkintaan helmikuun loppuun mennessä.

Tapahtumien taustalla on logistiikkayhtiön venäläinen suurasiakas, joka on halunnut välttää tullimaksuja Venäjän puolella.

Varastosta on kuljetettu mikroprosessoreita Venäjälle, mutta tulliasiakirjoihin merkitty lastin paino on jätetty huomattavasti todellisuutta alhaisemmaksi. Koska Venäjällä tietokonekomponenttien tulli määräytyy kilomitan mukaan, venäläisasiakas on välttänyt korkeat tullimaksut kotimaassaan.

Suomen ja Venäjän tulliyhteistyö on tiivistynyt viime vuosina ja sen vuoksi venäläisasiakas on puuttuneet logistiikkayhtiön laatimiin asiakirjoihin jo Suomen puolella. Tullin mukaan vastaavat tapaukset ovat yleistyneet.

Lappeenrantalaisen logistiikkayhtiön veropetosepäilyt syntyvät tullin tulkinnasta.

Vaikka virallisen kirjanpidon ohi viety tavara on todellisuudessa päätynyt Venäjälle, muodollisesti se on väärennettyjen tullipaperien perusteella logistiikkayhtiön vastuulla.

Tullin oletus on tässä tapauksessa se, että kirjanpidon ohi kuljetettu tavara on viety muualle, mutta niistä ei ole maksettu asiaankuuluvia veroja eli reilua 17 miljoonaa euroa.

Alunperin mikroprosessorit on tuotu Mustolaan Aasiasta.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen