Naapuriosasto sullottiin täyteen

Etelä-Karjalan keskussairaala kokeilee kirurgisen osaston sulkemista viikonlopuiksi. Potilaat makaavat naapuriosastolla käytävillä ja tarkkailuhuoneessa.

Elina Kemppainen

Lappeenranta. Jarmo Rahkonen on katsonut huolestuneena Etelä-Karjalan keskussairaalan toimintaa. Imatralainen on ollut viikon verran hoidossa leikkauksensa jälkeen kirurgisella vuodeosastolla A6.

Kun toinen kirurginen vuodeosasto A5 suljetaan viikonlopuksi, potilaita on siirretty A6:lle. Osaston sulkeminen on osa keskussairaalan viikko-osastokokeilua, jolla haetaan säästöjä. Kun osasto on kiinni, siellä ei tarvita henkilökuntaa.

Jos potilaita ei pystytä kotiuttamaan, heidät siirretään muille osastoille.

Perjantaina potilaita makasi aamupäivällä A6:n käytävillä ja tarvikkeiden säilytykseenkin käytetyssä tarkkailuhuoneessa. Yhden hengen huoneiksi tarkoitetuissa huoneissa oli kolmea potilasta.

— Perjantaina potilaat roudataan ylös tälle osastolle ja maanantaina takaisin alas viitoselle. Täällä on pitkin käytävää vanhoja huonokuntoisia ihmisiä, joille on tehty isoja leikkauksia. Se tuntuu ihmisarvon alentamiselta, Jarmo Rahkonen sanoo.

Rahkonen sanoo olevansa huolestunut myös hoitajien työturvallisuudesta ja lisääntyneestä kiireestä. Häntä myös arveluttaa potilasturvallisuus ja paloturvallisuus.

— Kun tarkkailuhuoneeseen on piilotettu kaksi potilasta, miten elvytysvälineet saadaan heidän takaansa nopeasti tarpeen vaatiessa. Entä jos tulee oikosulku ja tulipalo? Miten huonossa kunnossa olevat ihmiset saadaan sellaisessa tilanteessa siirrettyä turvaan, kun huoneet ja käytävät on sullottu täyteen?

Myös Pekka Huttunen on huolestunut potilaiden oloista. Hänkin on ollut osastolla viikon verran.

— Kirkkaat valot palavat läpi yön käytävällä. Käytävällä makaavan potilaan silmien päälle oli laitettu pyyhe suojaksi.

Potilaat ovat myös järkyttyneet siitä, että täyteen ahdetulla osastolla on vain kaksi kahden hengen vessaa. Tilat eivät heidän mukaansa pysy siisteinä, koska niitä ei ehditä siivota tarpeeksi.

Johtajaylilääkäri Jukka Toivosen mukaan viikko-osastokokeilun kaksi ensimmäistä viikonloppua sujuivat hyvin. Viime viikonloppu oli kuitenkin erittäin ruuhkainen, kun sairaalaan tuli paljon huonokuntoisia potilaita.

Toivonen toteaa, että vastaavia tilanteita on ollut jo ennen viikko-osastokokeilua. Toivosen mukaan sairaala pyrkii jatkossa varmistamaan, ettei yksi osasto pääse kuormittumaan niin kuin A6 viikonloppuna.

Hänen mukaansa tavoitteena on, että viikko-osaston potilaita voitaisiin siirtää sinne, missä sairaalassa on parhaiten tilaa.

Kokeilu jatkuu suunnitellusti vuoden loppuun. Jos vaikeat ruuhkat toistuvat usein, Toivosen mukaan sairaala miettii tilanteen uudelleen.

— Missään nimessä meidän tarkoituksemme ei ole siirtyä hoitamaan potilaita käytäville. Tässä on yksinkertaisesti kyse siitä, että kärvistelemme rahapulassa ja meidän pitää jostain yrittää saada säästöjä, kun rahaa ei tipu.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen