Palvelut pitäisi säilyttää

Kuntalaiset pelkäävät Ruokolahden hyvien peruspalvelujen rapautuvan. Eksote vie kunnan rahat. Liikuntahalli saa kiitosta.

Tenho Tiilikainen

RUOKOLAHTI. Kuntalaiset ovat voittopuolisesti tyytyväisiä Ruokolahden kunnan tarjoamaan peruspalveluiden tasoon, ainakin vielä.

Huoli palvelutason säilymisestä nousi Etelä-Saimaan vaalikiertueen keskusteluissa Rasilassa ykkösasiaksi. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote saa kylkeensä mörön leiman. Mörkö karsii palvelut, pöhöttyy ja vie rahat.

-Rahat menevät Eksoteen, mutta ei oikein tiedetä mihin ne menevät. Tärkeää olisi, että palvelut säilyisivät, Kari Filppu tuumii.

Filppu haluaa säilyttää Ruokolahden itsenäisenä kunta.

-Ainakin pannaan hanttiin ja kovasti itsenäisyyden puolesta.

Martti Viitakangas on vähän kummissaan siitä, ettei kuntaliitosasioista puhuta ääneen.

-Kyllä ne usealla kuitenkin mielessä ovat. Ehkä puhumattomuuteen syynä on se, ettei tarjolla ole oikein hyviä vaihtoehtoja.

JATKUVA velkaantuminen huolettaa Reino Naukkarista. Valtio ja kunnat velkaantuvat, eikä oikein kukaan päättäjistä kanna tästä huolta.

-Teemme lapsillemme hirveän velkataakan kannettavaksi, jos nykyisen menon annetaan jatkua. Pitäisi elää niillä rahoilla, jotka on, ei voi rakentaa velan päälle.

Naukkarinen antaa kuitenkin kiitosta Ruokolahden palvelutarjonnalle. Se kestää vertailun.

SEPPO PAAVILAINEN on samaa mieltä Naukkarisen kanssa palvelujen tasosta ja jakaa myös huolen niiden säilymisestä.

-Keskustaajamaan saatu liikuntahalli oli erittäin hyvä lisä palveluihin. Vielä kun varmistamme terveyspalveluissa sen, että ruokolahtelaiset hoidetaan jatkossakin Ruokolahdella, Paavilainen miettii.

Aila ja Pentti Pulkkinen ovat jo huomanneet terveyspalvelujen tason rapautumisen. Lääkärin vastaanotolle ei pääse enää yhtä sutjakkaasti kuin ennen.

-Aiemmin uusittavan reseptin sai käteensä lähes samantien, nyt uusittavan reseptin voi tulla hakemaan vasta viikon päästä, Aili Pulkkinen sanoo.

KÄRINGIN alueella keskustaajaman kupeessa asuva Heidi Väisänen kutsuu Ruokolahtea lähes lapsiperheiden paratiisiksi.

-Kaikki tarvittava on niin lähellä. Palvelut pelaavat, päivähoitokin. Uusi liikuntahalli on aivan ehdoton asia.

Yhden puutteen Väisänen kuitenkin nostaa esiin: lapsille suunnattu tapahtumatarjonta on vähäistä.

Erkki Liimatta sanoo seuranneensa ulkopuolisen silmin kunnassa käytyä kouluverkkokeskustelua. Liimatta toivoo asiaan kokonaisvaltaista ratkaisua.

-Homma pitäisi laittaa kerralla kuntoon, ei siitä muuten mitään tule.

Taija Luukkosen mielestä lähikoulun periaatetta ei saisi ainakaan aivan pienempien koululaisten osalta enää murtaa nykyisestä tilanteesta.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Jussi Väisänen ei ole huolissaan mistään, niin kauan kuin piparia riittää. Pikkuveli Antin kanssa taustalla oleva Heidi Väisänen kaipaa lapsille lisää ohjelmapalveluja.

Kari Filpun mielestä Eksote käy kunnalle kalliiksi.

Reino Naukkarisen mielestä jostakin on leikattava, jotta talous saadaan tasapainoon.

Seppo Paavilaisen mielestä Eksoten toiminnassa näkyy Lappeenrannan dominointi.

Aili ja Pentti Pulkkisen mielestä Ruokolahden terveyspalvelut ovat osin rapautuneet.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen