Terveysasemia supistetaan

Lappeenrannan Armilaan, Savitaipaleelle ja Parikkalaan jää täyden palvelun terveysasemat. Eksote päättää uudesta sosiaali- ja terveyspalvelujen verkosta ehkä jo tänä vuonna.

Anne Kotiharju

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin alueelle jää suunnitelman mukaan kolme täyden palvelun terveysasemaa. Lappeenrannan Armilan, Savitaipaleen ja Parikkalan terveysasemilla olisi jatkossakin röntgenit ja laboratoriot. Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen uskoo, että muut terveysasemat kyllä säilyvät, mutta niiden palveluskaala vaihtelee.

-Lääkärikin jokaisessa ilmeisesti olisi, mutta on ehkä paikalla harvemmin ja neuvola ei ehkä ole auki joka päivä, kuvailee Itkonen.

Itkonen ei pidä mahdottomana, että Lappeenrannassa myös palvelupisteet harvenevat. Nyt terveysasemia on Armilan lisäksi Lauritsalassa, Sammonlahdessa, Joutsenossa ja Ylämaalla.

-Jos Lappeenranta vaatii Eksoten tulevan toimeen pienellä budjetilla, se merkinnee, että Lappeenrannan palveluverkkoon voi puuttua. Lappeenranta vetää tiukkaa linjaa alijäämissä, kun muut kunnat olisivat valmiimpia niitä maksamaan.

Eksoten suunnitelma järjestää palvelut tehokkaammin on edennyt pitkin vuotta erilaisin karttaharjoituksin. Vuodeosastoja koskevia suunnitelmia on kierretty esittelemässä kunnissa keväällä. Lisäksi on tarkoitus järjestää sosiaalipalvelut uudella tavalla.

Näistä kaikista on tarkoitus päättää yhdellä kertaa, koska kunnissa samalla sovitetaan yhteen tiloja ja palveluita.

Eksoten hallitus on tutustunut suunnitelmiin, mutta poliittiseen käsittelyyn linjaukset eivät ole vielä ehtineet. Tavoitteena oli nopeampi aikataulu. Nyt päätöksiä päästään nuijimaan aikaisintaan vuoden lopulla. Päätökset saattavat siirtyä vaalien jälkeen valittavalle uudelle valtuustolle. Se saisi palveluverkkoratkaisun eteensä heti tammikuussa.

-Sen jälkeen pitäisi päästä muuttamaan palveluverkkoa.

Tunteita kuohuttavaa asiaa ei Itkosen käsityksen mukaan ole siirretty tarkoituksella vaalien yli. Eksoten poliittiset päättäjät linjaavat aikataulua loka-marraskuun aikana.

Palveluverkkoratkaisun kustannus- ja muiden vaikutusten arviointi on ollut työlästä. Kunnat ovat tutustuneet suunnitelmiin palvelusopimusneuvotteluissa. Kuntia on ehkä kuultava ennen lopullista päätöstä.

Itkonen uumoilee, että palvelujen järjestämisestä pystytään päättämään. Talous ajaa hakemaan uusia ratkaisuja, samoin palvelujen kehittäminen kuten kuntoutuksen lisääminen vanhuspalveluissa.

-Laitoshoidon purkaminen hyväksytään jo laajalti. Avohoidon ja sosiaalipalvelujen järjestäminen saatetaan taas hyväksyä senkin takia, että palvelupisteet säilyvät. Sähköistä asiointiakaan ei pysty kovin nopeaa tahtia viemään eteenpäin.

Palvelutason laskusta ei ole Itkosen mukaan keskusteltu. Se voi tulla eteen, jos rahat eivät riitä.

Eksoten uusi palveluverkko

Täyden palvelun terveysasemat Lappeenrannan Armilaan, Savitaipaleelle ja Parikkalaan. Muualla palveluja tarpeen mukaan.

Terveyskeskusten vuodeosastot erikoistuvat. Lyhytaikaista yleislääketieteellistä hoitoa Lappeenrannassa ja Parikkalassa. Armilassa kuntoutusta. Joutsenossa ja Taipalsaarella pitkäaikaista hoitoa. Tehostettua palveluasumista Luumäellä, Savitaipaleella, Ruokolahdella ja Rautjärvellä.

Sosiaalipalveluissa Lappeenrantaan keskittyy erityistason osaamista vaativat palvelut. Luumäellä ja Ruokolahdella on laajempi sosiaalipalvelujen tarjonta ja lopuissa kuntia kapeampi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju