Viikko-osastokokeilu keskeytettiin

Keskussairaalan johtoryhmä lopetti kokeilun välittömästi. Potilasturvallisuutta ei haluta vaarantaa.

Matti Saarela

Lappeenranta. Etelä-Karjalan keskussairaalassa syyskuussa aloitettu kirurgisen vuodeosasto 5A:n viikko-osastokokeilu on päätetty keskeyttää. Sairaalan johtoryhmä päätti kokeilun keskeyttämisestä tiistaina.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on toteuttanut tänä vuonna erityistä säästöohjelmaa. Viikko-osastokokeilu oli osa tätä säästöohjelmaa. Alun perin kokeilua oli tarkoitus jatkaa vuoden loppuun.

-Tämä viikko-osastokokeilu oli yksi komponentti tässä säästöohjelmassa, mutta ei suurin yksittäinen säästökohde. Meillä ei ole nyt välittömästi tarjolla tähän mitään vaihtoehtoista mallia sen tilalle, johtajaylilääkäri Jukka Toivonen sanoo sosiaali- ja terveyspiirin säästösuunnitelmista.

-Meidän pitää katsoa tämä kokonaisuus uudestaan, hän jatkaa.

Keskussairaalan lähettämän tiedotteen mukaan viikko-osastokokeilu aiheutti eräillä toisilla osastoilla ylipaikkaisuutta. Se kuormitti henkilökuntaa ja päivystäjiä etenkin viikonloppuisin. Kokeilu päätettiin lopettaa välittömästi, koska hoidon laatua ja potilasturvallisuutta ei haluttu vaarantaa.

Toivonen korostaa sitä, että kokeilusta saatiin joka tapauksessa arvokasta tietoa, miten päivystävän sairaalan osastojen yhteiskäyttöä voidaan jatkossa kehittää.

Viikko-osastokokeilun piti alun perin jatkua vuoden loppuun. Kokeilun aikana vuodeosasto A5:n potilaat pyrittiin kotiuttamaan viikonlopuksi tai sairaalaan viikonlopun yli jääneet potilaat sijoitettiin ensisijaisesti muille kirurgian vuodeosastoille ja tarvittaessa muiden erikoisalojen osastoille.

Sekä sairaala että Etelä-Saimaa saivat kokeilusta yleisöltä runsaasti palautetta. Toivosen mukaan vuodepotilaita voidaan kuitenkin jatkossakin joutua sijoittamaan tilapäisesti myös osastojen käytäville. Päivystyksen kautta tulevien potilaiden määrä vaihtelee niin paljon.

-Se on onneksi aika satunnaista. Puolitoista vuotta ovat menneet aika hyvin täällä, mutta kyllä sitä on esiintynyt harvakseltaan. Päivystävässä sairaalassa tällaisiin poikkeusjärjestelyihin joudutaan aina välillä turvautumaan, hän kertoo.

-Ainoa vaihtoehto on pitää yllä niin suurta tyhjää kapasiteettia, että paikkoja on riittävästi joka tilanteessa, ja se on aika kallista puuhaa, Toivonen muistuttaa.

Paitsi potilaiden määrässä, suurta vaihtelua on Toivosen mukaan myös potilaiden vaatiman hoidon määrässä. Toivosen mukaan yksi syy viime päivien ruuhkiin kirurgisilla osastoilla on ollut se, että hoitoon on tullut erityisen vaativaa hoitoa tarvitsevia potilaita.

Etelä-Saimaan saaman lukijapalautteen perustella erityisen tyytymättömiä viikko-osastokokeiluun ovat olleet sairaalan omat hoitajat. Tehyläisten sairaanhoitajien pääluottamusmies Anne Juvonen ei halunnut tiistaina kommentoida johtoryhmän päätöstä lopettaa kokeilu.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Vuodepotilaita joudutaan johtajalääkäri Jukka Toivosen mukaan sijoittamaan jatkossakin väliaikaisesti myös osastojen käytäville. Paitsi potilaiden määrä, myös potilaiden tarvitsevan hoidon määrä vaihtelee paljon.

Kirjoittaja:
Matti Saarela